Optymalizacja
jokeros2000: Rozpatrujemy trapezy równoramienne ABCD o przekątnej długości 1 i sumie długości podstaw
równej x . Zapisz pole trapezu ABCD jako funkcję zmiennej x . Wyznacz dziedzinę tej funkcji i
oblicz sumę długości podstaw tego z rozważanych trapezów, którego pole jest największe. Oblicz
to największe pole.
10 maj 18:01
fil: wyznacz wysokosc trapezu w zaleznosci od 'x'
10 maj 18:03
jokeros2000: Długość jednego ramienia 1/2 x
Przekątna 1
Z pitagorasa wyliczam podstawę
Potem liczę wysokość z równości pól
Ale potem jest problem z pochodną bo mi wychodzi że x=0
10 maj 18:06
fil: no jak, wyliczasz z pitagorasa wysokosc
10 maj 18:08
Saizou :

2a+2b=x
Pitagoras
h
2+(a+b)
2=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(x)= |
| (2a+2b)*√1− |
| x2= |
| x√1− |
| x2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dokończ
10 maj 18:09
fil:

a + b = x
| | b − a | | a + b | | 1 | |
|DE| = a + |
| = |
| = |
| x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
10 maj 18:10
jokeros2000: Macie rozwiązanie bo mi wychodzi że maksimum funkcji od pola wynosi 0 i raczej nie powinna być
taka odpowiedź
10 maj 18:40
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(x)= |
| √x2− |
| x3 = |
| √4x2−x3 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Pierwiastek kwadratowy jest funkcją rosnącą i ciągłą, zatem największa wartość funkcja P
zostanie osiągnięta, gdy funkcja pod pierwiastkiem osiągnie maksimum.
f(x) = 4x
2−x
3
f'(x)=8x−3x
2=0
x(8−3x)=0
f''(x)=8−6x
| | 8 | | 8 | |
f( |
| ) < 0 zatem w x= |
| mamy maksimum |
| | 3 | | 3 | |
10 maj 18:51
Bartosz: | | √4x2−x4 | |
Chyba P(x) powinno być |
| |
| | 4 | |
13 cze 20:09
Patryk: To jest to samo Bartosz tylko tutaj sprowadziłeś do wspólnego mianownika wysokość
13 cze 21:42
Chorus : chyba chodzi o ten x stopnia 4−tego
13 cze 21:45
Patryk: W sumie mi też wychodzą dziwne ekstrema: −2 lub 0 lub 2 , żadne nie należy do dziedziny (0; 2)
13 cze 21:48
Chorus : chyba zapomniałeś o pochodnej
13 cze 21:49
Chorus : f'(x) = 8x − 4x3
x= 0 v x= − √2 v x= √2
13 cze 21:50
Patryk: Kto?
13 cze 21:51
Patryk: A kurde, nie spierwiastkowałem
13 cze 21:51