Indukcja
Aleksander: Udowodnij za pomocą indukcji że z monet 2 i 5 można wygernować każdą kwotę wiekszę od 5 zł
10 maj 17:18
Saizou : Nie ma co dowodzić. Każda liczbę większą od 5 jest parzysta lub nieparzysta.
Gdy jest parzysta, to jest suma dwójek, jeśli jest nieparzysta to odejmujemy od niej 5 i
uzyskujemy liczę parzysta.
10 maj 17:23
ICSP: 6 = 3*2 + 0*5
założenie
n = 2k + 5l
teza
n + 1 = 2k1 + 5l1
dowód
L = n + 1 = 2k + 5l +1 = 2(k−2) + 5(l +1) = 2k1 + 5l1 = P
10 maj 17:23
ABC:
ICSP ty zabierasz dwie dwuzłotowki i dokładasz piątkę , a jeśli miałem przykładowo 10 zł na
początku to jak mam zinterpretować : do wypłacenia 11 zł będę potrzebował 3 piątek i (−2)
dwójki ?
10 maj 17:55
ICSP: Zależy od wcześniej wybranego sposobu zapisu liczby.
Dla każdej liczby większej od 5 możemy tak wybrać ten sposób aby były przynajmniej 2 dwójki
Myślałem, że jest to oczywiste.
10 maj 18:07
ABC:
ale to jest zadanie z życia , musi być założenie k.l ≥0
10 maj 18:08
ICSP: k ≥ 2 , l ≥ 0
k1 , l1 ≥ 0
Teraz dobrze ?
10 maj 18:10
ABC:
Ja bym rozbił dowód na dwa przypadki, to co napisałeś byłoby jednym z tych przypadków
jeżeli w kwocie n zł występują przynajmniej dwie dwojki , to zabieramy dwie dwójki i
dokładamy piątkę.
W przeciwnym przypadku występuje przynajmniej jedna piątka, zabieramy jedną piątkę i dokładamy
trzy dwójki
tym sposobem nie operujemy ujemną liczbą monet
10 maj 18:14