matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
teddddddy:
Dany jest rójmian kwadratowy f o współczynniku 2 przy najwyższej potędze x.Wierzchołek paraboli bedącej wykresem tego trójmianu ma współrzędne W=(5,−10).Oblicz f(15)
10 maj 17:15
ICSP:
f(15) = 2(15 − 5)
2
− 10 = 190
10 maj 17:16