Planimetria
jokeros2000: Na bokach AB i AC trójkąta ABC wybrano odpowiednio punkty K i L w ten sposób, że |BK | =
|AL | . Punkt D jest środkiem odcinka BC . Przez punkty K i L poprowadzono proste równoległe
do AD , które wyznaczyły na boku BC punkty E i F. Wykaż, że jeżeli |BC | = 2|EF| , to |AB |
= |AC | .
10 maj 16:41
Saizou :

2(a+c)=a+b+c+d
(1) a+c=b+d
(2) a+b=c+d
==========−
c−b = b−c
c=b. oraz a=d
dokończ
10 maj 17:30
jokeros2000: Jak wykazać że y=z?
10 maj 18:09
10 maj 18:10
jokeros2000: Jakie to twierdzenie jest które zastosowałeś powyżej?
10 maj 18:41
Saizou : tw. Talesa, bodajże z gimnazjum
10 maj 18:45