matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodna
Perkos:
Oblicz pochodna
1
−
x
2
10 maj 16:28
ICSP:
2
x
3
10 maj 16:29
Jerzy:
(−x
−2
)’ =. −(−2x
−3
) = 2x
−3
10 maj 16:42
Mariusz:
−1
(−1)
−
(x+h)
2
x
2
lim
h→0
h
−x
2
−(−1)(x+h)
2
lim
h→0
x
2
(x+h)
2
h
−x
2
+(x+h)
2
lim
h→0
x
2
(x+h)
2
h
−x
2
+x
2
+2xh+h
2
lim
h→0
x
2
(x+h)
2
h
2xh+h
2
2
lim
h→0
x
2
(x+h)
2
h
h(2x+h)
lim
h→0
h(x
2
(x+h)
2
)
2x+h
lim
h→0
x
2
(x+h)
2
2x
=
x
4
2
=
x
3
11 maj 00:28