matematykaszkolna.pl
optymalizacja Patryk: Cześć, Nie będę już przepisywał treści zadania tylko podeśle link, mógłby ktoś mi wytłumaczyć dlaczego w podanym rozwiązaniu liczymy niby V(r) ale we wzorze jest jeszcze "a", nie trzeba, tak jak zwykle, uzależnić "a" od "r" żeby wzór dotyczył tylko jednej zmiennej? https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=323789
10 maj 15:22
Leszek: Nigdy nie ucz sie wzorow w matematyce " znaczkami " Tw.Pitagorasa mozna napisac : a2 + b2 = c2 , jezeli a ,b sa to przyprostokatne ale jezeli a,c sa to przyprostokatne to : a2 + c2 = b2 i.t.d Jezeli r − promien podstawy walca i h jego wysokosc to objetosc V = πr2h Jezeli d srednica podstawy walca i b jego wysokosc to: V = π d2b/4
10 maj 15:29
ABC: w tym zadaniu a jest stałą , nie zmienną
10 maj 15:32
Patryk: A przepraszam, moje niedopatrzenie, w mojej książce nie mam w treści podanej informacji, że "a" to stała, w treści nie miałem żadnej stałej... i nie uczę się wzorów na pamięć emotka
10 maj 15:33
Patryk: To treść z mojej książki jest niepełna, a ja przez 30 min próbowałem "a" uzależniać od "r" i nie dało się
10 maj 15:35
Leszek: Podaj wiec tresc zadania z Twojej ksiazki .
10 maj 15:36
Patryk: Treść zadania jest identyczna, nie ma tylko informacji, że "a" jest stałą
10 maj 15:39
Patryk: Już sobie poradzę z zadanie, już wiem że musi być stała we wzorze..
10 maj 15:39
salamandra: https://imgur.com/a/Fh10Izn Mi wyszło 4/9, a w odpowiedzi jest rzekomo 2/3− wskaże ktoś błąd?
10 maj 15:43
Leszek: To co jest dane w tresci zadania to ma stala wartosc ! np. W kule o promieniu R wpisany jest walec , wyznacz wymiary walca o najwiekszej objetosci . R− stala , r− promien podstawy walca , h − jego wysokosc Z Δ : r2 + (h/2)2 = R2 , V= π r2*h ⇒ V = π h( R2 − h2/4) Dokoncz .......
10 maj 15:52
Saizou : Tak z grzeczności, jeśli chcesz tutaj uzyskać pomoc to wypada przepisać treść. Jakby nie patrzeć, podana strona przez Ciebie, to konkurencja emotka
10 maj 17:46
ABC: hehe czyli nie wszyscy jesteśmy jedną rodziną? emotka Ja się udzielam w konkurencji również
10 maj 17:59
Saizou : ABC ale nie mieszasz interesów emotka
10 maj 18:00
daras: wstrząśnięte niemieszane emotka
10 maj 18:33