Punkty
Andziula: Odcinek AB gdzie A(1,3) i B(7,−3) jest podstawa trójkata ABC. Oblicz wspólrzedne punktu C tak
aby trojkat ABC byl rownoramienny a jego pole bylo rowne 30.

26 lut 23:58
Basia:
punkt C musi leżeć na prostej prostopadłej do pr.AB o przechodzącej przez środek odc.AB czyli
S=(4;0)
P=
12*|AB|*|SC|
30 =
12*
√62+(−6)2*|SC|
30 =
12*
√36*2*|SC|
| | 60 | | 10 | | 10√2 | |
|SC| = |
| = |
| = |
| = 5√2 |
| | 6√2 | | √2 | | 2 | |
napisz równanie pr.AB
i skorzystaj z wzoru na odległość punktu od prostej
27 lut 00:06
Bogdan:

Są 2 rozwiązania. Rysunek zawiera sugestię rozwiazania.
27 lut 00:14
hipek: Podaję plan:
1.oblicz długość podstawy AB
2.mając pole i podstawę oblicz wysokość
3. wyznacz równanie prostej AB
4. wyznacz środek odcinka AB
5. wyznacz równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez środek odcinka AB
6. Szukane współrzędne punktów C spełniają jej warunek
7. wykorzystaj wzór na odległość punktu od prostej
1. AB=
√62 + 62=
√72=6
√2
2. h=30*2: 6
√2=5
√2
3. y=−x+4
4. S=(4,0)
5. y=x−4
6. C = (x, x−4)
7. AB: y= −x +4 czyli ogólne równanie: x + y − 4 = 0
| [x+x−4−4] | |
| =5√2 (przepraszam,że zastępuję wartość bezwzględną nawiasem |
| √12 + 12 | |
kwadratowym, ale nie wiem gdzie go szukać)
jeśli pomnożysz stronami przez
√2 to otrzymasz
[2x − 8] = 10
2x − 8 = 10 lub 2x − 8 = −10
x = 9 lub x = −1
y= 5 y = −5
w ten sposób otrzymasz dwa rozwiązania
C=(9,5) lub C=(−1,−5)
27 lut 00:31
Basia: \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ a to z shiftem to |||||||||||||||||||||||||||||||||||
ostatni klawisz po prawej, w tym samym rzędzie co A (na małej klawiaturze laptopa)
27 lut 00:34
hipek: Dzięki Basia
27 lut 00:39
Andziula: Hipek rozumiem prawie wszystko mam problemy z punktami 3,4,5 skad to sie pobralo



?
27 lut 19:53
Andziula: a i jeszcze skad te 6 w pierszym podpunkcie

?
27 lut 19:54