prawdopodobienstwo
mr t: Prawdopodobieństwo wyrzucenia piątki w rzucie symetryczną kostką do gry pod warunkiem że nie
wypadła parzysta liczba oczek wynosi?
Czy ten warunek nie jest przypadkiem bez sensu? Jeżeli rzucam symetryczna kostka to wypada mi 5
| | 1 | |
z pradwopodobieństwem równym |
| i warunek jest spełniony, bo 5 nie jest liczba parzysta |
| | 6 | |
10 maj 14:33
Jerzy: 1/6 bez żadnych warunków,ale tutaj 1/3
10 maj 14:51
mr t: okej, kilka razy musiałem to przeczytać, żeby zrozumiec
10 maj 14:53
Mila:
A− wypadł0 "5" oczek
B− nie wypadła parzysta liczba
B={1,3,5}
|B|=3
A∩B={5}, |A∩B|=1
10 maj 20:31
Jerzy:
Prościej:
|Ω| = 3 (1,3,5)
|A| = 1 (5)
10 maj 22:47