Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli
denx: Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli i narysuj wykres
y= −x2+x
10 maj 13:40
HGH: Czy ta funckja to y= −x2 +x?
10 maj 13:40
HGH: p = −b/2a
q= f(p)
W(p, q)
10 maj 13:41
denx:
10 maj 13:41
denx: Tak
10 maj 13:41
denx: y= −x2 +x
10 maj 13:42
ABC:
−x
2+x=−x
2+x−1/4+1/4=−(x
2−x+1/4)+1/4=−(x−1/2)
2+1/4
zabawne że wydawnictwo Nowa Era zaleca w ten sposób tłumaczyć to uczniom
10 maj 13:47
denx: Wyszło mi, że wierzchołek to (1/2,1/4).
Miejsce zerowe (1 i 0) ale sądzę iż jest to źle.
Jak narysować ten wykres?
10 maj 14:05
Jerzy:
Wszystko masz dobrze.
10 maj 14:07
denx: O to dobrze tylko nie wiem jak to narysować. Mógłby mi ktoś pokazać?
10 maj 14:12
HGH: ramiona w dol bo a<0 zaznacz miejsca zerowe, zaznacz wierzcholek
10 maj 14:22
janek191:
10 maj 15:19