Prawdopodobieństwo
Kazik: witam mam zadanko,jakby ktoś mógłby mnie nakierować było by super
Rzucamy kostką 20 razy. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano co najmniej jedną szóstkę,
a 1 punktów pojawiło się dokładnie raz.
Ω= 620
Widzę, że należy przez zdarzenie przeciwne opisać sytuację z szóstkami.
A− wylosowanie co najmniej jednej 6
A'− wylosujemy zero 6
A'= 5*5*5*...*5 = 520
czyli P(A)= 1−P(A') = 1 −(520/620)
B− by 1 pojawiła się tylko raz
B= 1*5*5*...*5= 519
I jak teraz połączyć te dwie opcje, by dać ostateczny wynik?
10 maj 13:12
Bleee:
Mozesz 'klasycznie' czyli z Prawdopodobieństwa warunkowego.
(tak właśnie robisz)
Mozesz też inaczej opisać przestrzeń zdarzeń, aby brać pod uwagę tylko te sytuację w których
jest dokładnie jedna '1' wylosowana.
Jednak źle masz wyliczona |B|, powinieneś pomnożyć to wszystko jeszcze przez 20, bo na chwilę
obecną to co policzyles to sytuacja:
W pierwszym rzucie wypadła '1' w pozostałych inna (niż 1) liczba oczek.
10 maj 13:19
Bleee:
Dla takiego A i B
|AnB| = |B| − |AnB| = 20*519 − 20*419
10 maj 13:21
Kazik: aaah, oki rozumiem, czemu brakowało *20 w wyliczaniu B.
a wytłumaczysz dlaczego, później tak jest zapiasne: |A∩B|=|B| − |A∩B|= 20*519 − 20*419
czyli dobrze, rozumiem, ze z opcji wylosowania raz 1 odejmuje ..hmm no właśnie co?
10 maj 13:31
Kazik: i to zadanie mam traktować bym bardziej zrozumiał: Oblicz prawdopodobieństwo, że
wylosowano co najmniej jedną szóstkę, jeśli 1 punkt pojawiło się dokładnie raz, tak?
10 maj 13:32
Bleee:
Powinno byc |AnB| = |B| − |A' n B|
10 maj 13:36
ABC:
ja tą treść rozumiem tak : w 20 rzutach pojawiła się przynajmniej jedna szóstka i dokładnie
jedna jedynka
10 maj 13:37
Kazik: czyli nadal trakować jako warunkowe prawdopodobieństwo?
a mozecie wytłumaczyć −20 *419 bo cieżko mi sobie to wyobrazić?
10 maj 13:40