Obliczyć medianę
kochana321: Witajcie, mam takie zadanie:
Mediana wzrostu 150 dzieci w wieku 14 lat znajdowała się w przedziale 155 – 160 cm, do
którego należało 40 dzieci, i wynosiła 158 cm. Ile dzieci miało wzrost poniżej 155 cm?
Dane:
Klasa mediany: 155−160
b=5
x0=155
I zgodnie z tym wzorem na medianę to nie bardzo wiem czy n=150 czy n=40?
Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem i wyjaśnijcie dlaczego tak a nie inaczej
Link do wzoru:
https://docplayer.pl/docs-images/45/12245921/images/page_10.jpg
Ja uczyłam się na innych oznaczeniach literowych, gdzie
hm = b
Ale reszta jest tak samo, proszę o podpowiedź jak to wyliczyć bo nie wiem za ile podstawić do
n, czy 150 czy 40?
10 maj 12:44
kochana321: Umie to ktoś policzyć?
12 maj 10:58
annabb: podstawić do wzoru czyli
| | 150 | | 5 | |
158=155+( |
| + X)• |
| |
| | 2 | | 40 | |
gdzie X jest tą sumą co masz ją policzyć
12 maj 14:28
annabb: zatem 51 dzieci miało wzrost poniżej 155 cm
12 maj 14:29
kochana321: Czyli jednak za n mam podstawić 150?
Miałam pewne wątpliwości i nie byłam przekonana, czy mam to wstawić czy przypadkiem nie 40
12 maj 17:30
annabb: jednak 150 bo to n ..40 to do mianownika
13 maj 22:14