Funkcja uwikłana
Justyna: Jak znaleźć ekstremum lokalne funkcji y(x) zadanej w sposób uwikłany przez równanie h(x,y)=0
10 maj 12:41
WhiskeyTaster: Ogólnie najpierw wyznacz pochodne pierwszego rzędu funkcji h. Wyznacz te punkty, gdzie
| | df | |
|
| = 0. W tych punktach funkcja nie da się rozwikłać przy pomocy twierdzenia. |
| | dy | |
| | df | |
Następnie wyznacz punkty stacjonarne funkcji y(x). W tym celu trzeba przyrównać |
| = 0, |
| | dx | |
bo jest to równoważne temu, że y'(x) = 0. Być może dostaniesz wówczas zależność y(x) od
zmiennej x. Wtedy podstaw tę zależność do równania h(x, y(x)) = 0 i znajdź te x, które to będą
spełniały. x−sy, które to spełnią będą ekstremami funkcji uwikłanej.
Na koniec wyznacz y''(x). Potem musisz sprawdzić ile wynosi y''(x
i), gdzie x
i to punkty
stacjonarne.
To tak ogólnikowo
10 maj 12:59
WhiskeyTaster: Oczywiście tam, gdzie jest df miałem na myśli dh
10 maj 13:01
Justyna: Dziękuję za odpowiedź, trochę się podopytuję:
i przyrównałam do zera.
40y(x−y)=0 ⇒ y=0 lub x=y
Jako że po podstawieniu y=0 do h(x,y)
wychodzi h=30, to podstawiam x=y,
h=y
5 − 20y
3 + 30y
2 + 19y − 30 =0
Powinnam to teraz rozwiązać?
10 maj 13:20
Justyna: Znaczy no dobra, w sumie oczywiste, że tak tylko duże to i kłopotliwie będzie. Chciałabym się
tylko dopytać po co wyznaczać drugą pochodną y
10 maj 13:23
Justyna: Bo rozwiązanie tego równania jest ekstremami
10 maj 13:24
WhiskeyTaster: Drugą pochodną po y, to jest y''(x) wyznaczamy po to, by określić jakiego typu to ekstremum −
minimum czy maximum.
Tak, dobrze rozwiązujesz. Z tym, że ja zawsze sobię podstawiam za y pewną zależność od x, żeby
uniknąć potem rachunków. Pewnie, u Ciebie masz y(x) = x, ale gdyby było jakieś inne wyrażenie,
to potem wyliczone y musisz wstawić tu i policzyć x, co jest po prostu zbędne, skoro można
inaczej
10 maj 13:31
WhiskeyTaster: A co do samego równania − spróbuj najpierw szukać wśród dzielników wyrazu wolnego.
10 maj 13:38
Justyna: Ale skoro y=x to y''=0?
Nie rozumiem trochę jak ten znak ekstremów znaleźć, może cały przykład podam
h(x,y)= y
5 − 40xy
2 + 20x
2 y + 30y
2 + 19y −30
| dh | |
| = 20x2 − 80xy +5y4 + 60y + 19 |
| dy | |
Ekstrema wyszły mi x={−5,−1,1,2,3}
10 maj 13:40
ABC:
niech zauważy że suma współczynników równa zeru, ja swoim uczniom od tego polecam zaczynać
10 maj 13:40
10 maj 13:53
WhiskeyTaster: Justyno, trzeba się nauczyć wzorów
10 maj 13:57
WhiskeyTaster: I oczywiście potem podstawiasz dany punkt, chyba, że y''(x) jest stała, to nie musisz.
10 maj 13:58
Justyna: | | −2y | |
y''(x) wyszło mi |
| , masz na myśli podstawianie teraz punktów (−5,−5),(−1,−1) |
| | y3 + 3 −4x | |
itd.?
10 maj 14:13
Justyna: czy samego x
10 maj 14:20
Justyna: | | −2 | |
Pytam bo wyszły mi 3 ujemne, 1 dodatnie i jedno |
| |
| | 0 | |
10 maj 14:29
WhiskeyTaster: Zapomniałaś o czymś
| | df | |
Nie bez powodu mówiłem o sprawdzeniu, kiedy |
| = 0. Musisz sprawdzić, czy punkty, które |
| | dy | |
Ci wyszły nie należą do zbioru rozwiązań tego równania − inaczej otrzymasz w mianowniku 0. Ba,
inaczej funkcja uwikłana nie będzie określona w otoczeniu tego punktu.
Co do y''(x) zastanawiam się, sam dopiero wczoraj co nieco zrozumiałem pojęcie funkcji
uwikłanej
10 maj 14:34
ABC:
weźcie sobie książkę Włodzimierz Wrona Matematyka , jutro biblioteki otwierają , tam to jest
ładnie wytłumaczone
drugi tom w wydaniu dwutomowym , było jeszcze trzytomowe
10 maj 14:36
WhiskeyTaster: Chociaż myślę, że podstawienie punktu chyba będzie prawidłowe. f to funkcja dwóch zmiennych,
więc tak, na to wygląda. Zawsze można by wyznaczyć y(x) i podstawić w miejsce y. Wtedy
moglibyśmy podać jeden argument i zobaczyć, czy wyjdzie to samo.
10 maj 14:39
WhiskeyTaster: ABC, poszukam może PDF'a i zobaczę, bo szczerze jeszcze trochę z tego nie rozumiem
10 maj 14:42
Justyna: | | df | |
Tylko, że podstawiłam te ekstrema do |
| i żadne nie daje zera |
| | dy | |
10 maj 14:43
Justyna: OKi, sama pójdę jeszcze raz wykład przeczytam, dziękuję bardzo
10 maj 14:44
WhiskeyTaster: Jeśli to nie problem, to chciałbym zobaczyć te notatki, może są lepsze niż te, które sam mam
10 maj 14:51
Justyna: W sumie dużo tu tego nie mam, ale znalazłam błąd wzór na
| | df | | d2 f | |
y''(x) dzielimy to przez |
| nie przez |
| |
| | dy | | dy2 | |
10 maj 15:31
WhiskeyTaster: Faktycznie, sam źle przepisałem do notatek
10 maj 15:45