zbieżność szeregu
Olek: Zbadaj zbieżność szeregu
| | n+1 | |
∑ ln |
| czy mogę zrobić tak czy to kompletna głupota? |
| | n | |
| | n+1 | | 1 | |
dla n≥2 ln |
| ≥ 1 ≥ |
| |
| | n | | n | |
| | 1 | |
Na mocy kryterium porównawczego z rozbieżności szeregu ∑ |
| wynika rozbieżność szeregu |
| | n | |
10 maj 12:03
Maciess: Nie musisz szacować przez 1/n bo już szereg jedynek jest rozbieżny.
10 maj 12:14
ICSP: W jaki sposób udowodniłeś tę nierówność?
Pokaż dowód.
10 maj 12:18
Maciess: Tylko to szacowanie to jest niepoprawne niestety
10 maj 12:21
Olek: w filmie na YT było coś podobnego, niestety zostaliśmy zostawieni sami z listami zadań do
zrobienia i musimy się posiłkować internetem
10 maj 12:28
Maciess: | | n+1 | | n+0 | |
∑ ln |
| ≥ ∑ ln |
| = ∑ ln1>∞ |
| | n | | n | |
Podejrzewam ze robiles podobnie i w ferworze walki przyjąłeś ln 1 = 1
10 maj 12:29
jc: Oblicz 5 sumę częściową.
Odgadnij n−tą sumę częściową.
Zobaczysz, jak jest.
10 maj 12:30
Olek: no tak jest niepoprawne
10 maj 12:30
jc: Maciess, 0+0+0+...+0=0
10 maj 12:31
ICSP: i jak rozumieć zapis ∑ ln(1) >
∞ ?
Ja miałem pomysł aby uyżć kryterium porównawczego w postaci granicznej wraz z drugim szeregiem
| | 1 | |
∑ |
| , ale dołączam się do pomysłu jc |
| | n | |
10 maj 12:36
Maciess: @jc no tak szereg 0 jest zbieżny. Ale szereg dowolnej innej stałej będzie rozbiezny.
10 maj 12:36
Maciess: @ICSP Chodziło mi o zaznaczenie, że jest rozbieżny. Faktycznie, niefortunnie zapisałem.
10 maj 12:38
ICSP: no ale jak 0 może być "większe od ∞"
10 maj 12:39
Maciess: O matko, dobra teraz widze że sam głupoty napisalem.
10 maj 12:40