d
fil: W rozwinieciu wyrazenia (x + y + z)
10 wspolczynnik przy iloczynie x
3y
2z
5 jest rowny
10 maj 10:57
10 maj 10:59
10 maj 11:18
fil: a dlaczego tak?
10 maj 11:36
Saizou :
(x+y+z)
10 = [x+(y+z)]
10
Najpierw ustalmy jaki współczynnik będzie przy wyrazie x
3(y+z)
7 w rozwinięciu [x+(y+z)]
10
| | | |
Zgodnie ze dwumianem Newtona jest to | . |
| | |
Teraz zbadajmy, jaki będzie współczynnik przy wyrazie y
2z
5 w rozwinięciu (y+z)
7,
| | | |
jest to | , zatem szukany współczynnik to |
| | |
10 maj 13:41
fil: bb
10 maj 17:58
Mila:
| | | | n! | |
gdzie i+j+k=n i | = |
| |
| | | i!*j!*k! | |
N[============================]]
| | | |
(x+y+z)10=∑ | ai*bj*ck gdzie i+j+k=10 |
| | |
Wsp. przy x
3y
2z
5 obliczmy tak:
10 maj 19:02