Przedział zbieżności szeregu potęgowego
Niepewny student: Cześć,
| | (6−2x)n | |
Mam taki szereg: ∑ |
| (od n=0 do ∞) |
| | 3n+2n | |
Obliczyłem i promień zbieżności wyszedł mi R=3 dla x
0=3
Ostatecznie ustaliłem zbieżność dla x∊(0;6)
| | 3 | | 9 | |
Jednak Wolfram przekonuje mnie, że zbieżność jest dla x∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Czy mógłby ktoś z forumowiczów naprowadzić, gdzie robię błąd i ewentualnie wyjaśnić?
9 maj 22:47
jc: |x−3|<3/2
x∊(−3/2, 9/2)
9 maj 23:00
Student: Rozumiem, że w ostatniej linijce wkradł się błąd obliczeniowy?
Czy zamiast tej metody używającej któregoś z kryteriów (jw.) można to zrobić "standardową"
metodą. Myślałem o podstawieniu s=6−2x i przeliczeniu na koniec do x−ów jak np. w całkach, czy
mogę coś takiego zrobić, żeby uniknąć pomyłki?
9 maj 23:21
jc: Tak, x∊(3/2, 9/2)
Z tym podstawieniem, to bardzo dobry pomysł.
9 maj 23:27
Student: Dziękuję ślicznie
9 maj 23:28