pochodna funkcji
Matfiz: Jak wyznaczyć pochodną takiej funkcji?:
f(x) = x√x+1
9 maj 22:47
Jerzy:
f(x) =
√x3 + x2
| | 3x2 + 2x | |
f’(x) = |
| |
| | 2√x3 + x2 | |
9 maj 22:55
Student:
Pochodna iloczynu funkcji: f*g)' = f' * g + g' * f
Przy liczeniu pochodnych funkcji złożonych (jakaś inna funkcja pod pierwiastkiem/ w potędze
itd.) musimy do tego pamiętać by przemnożyć wynik przez pochodną funkcji wewnętrznej. (Nie
pamiętam czy w programie liceum są funkcje złożone, mimo wszystko warto o nich doczytać)
W tym przykładzie mamy:
| | 1 | | 1 | |
(x√x+1)' = (x)' * √x+1 + x * (√x+1)' = 1 * √x+1 + x * |
| * |
| * (x+1)' = |
| | 2 | | √x+1 | |
9 maj 22:56
Matfiz: Ja do matury robię teraz zadania i nie miałem pochodnych z funkcji złożonych ale trafiłem na
takie zadanie gdzie trzeba policzyć pochodne z funkcji które są pod pierwiastkiem
9 maj 22:58
Matfiz: Jerzy skąd u ciebie we wzorze funkcji się wzięło f(x) = √x3+x2
9 maj 23:00
Student: @Jerzy w swoim rozwiązaniu dziedzina pochodnej jest inna niż dziedzina funkcji której pochodną
liczymy, trzeba raczej na to uważać.
@Matfiz Chyba jest to na pierwszym semestrze studiów na których używana jest matematyka w takim
razie, tak czy inaczej nie jest zbyt skomplikowane i warto się tego nauczyć, prędzej czy
później się przyda. Niby na maturze być nie powinno, ale cholera wie co CKE wymyśli.
9 maj 23:03
Jerzy:
Wciągasz x pod pierwiastek i to ułatwia policzenie pochodnej.
9 maj 23:03
Matfiz: @Student dzięki za info, postaram się nauczyć tych pochodnych funkcji złożonych bo teraz widzę
że nie jest to trudne a może się przydać

@Jerzy dzięki za pomoc, nie wpadłbym na to
9 maj 23:06
Jerzy:
| | 1 | |
@ Student, f(x) = √x , f’(x) = |
| i czy dziedziny są równe ? |
| | 2√x | |
9 maj 23:08
Student: @Jerzy
2√x3+x2 w mianowniku wyklucza możliwość policzenia pochodnej w zerze
9 maj 23:23
fil: Pytanie czy jest to czesc jakiegos "dluzszego" zadania, czy tylko po prostu policzenie
pochodnej
10 maj 10:45
Matfiz: Tak naprawdę to treść zadania brzmiała żeby wyznacz zbiór wartości funkcji w danym przedziale
ale ja miałem problem tylko z policzeniem pochodnej tej funkcji
10 maj 12:12