Kongruencja
Szkolniak: Znajdź wszystkie dodatnie liczby całkowite, dla których 2
n−1 jest podzielne przez 3.
Są to moje początki z kongruencją, więc proszę nie krzyczeć jak coś

3 | 2
n−1 ⇒ 2
n−1≡0 (mod 3)
2
n≡1 (mod 3)
Sprawdzamy reszty z dzielenia liczb postaci 2
n w modulo 3, gdzie n∊ℕ
+:
2
1≡2
2
2≡1 → n=2
2
3≡2
2
4≡1 → n=4
Schemat się powtarza w nieskończoność, pozostaje reszta 1 lub 2.
Wynika z powyższego, że rozwiązaniami są liczby postaci 2
n, gdzie n=2k, gdzie k∊N
+.
Jakieś zastrzeżenia czy poprawki? Słownictwo poprawne?
Szkolniak: Saizou, 2
2k≡1,poniewaz (2
2)
k≡1
k=1? Mogę w ten sposób to zapisać?
Matfiz ciężko mi powiedzieć − zadanko z IMO

Jedyne co wiem to to że kongruencji w szkole średniej nie ma.