Rozwinąć w szereg potęgowy (zespolone)
Paral: | | 2 + i | |
Rozwinąć funkcję f(z) = |
| w szereg potęgowy zbieżny w kole |z| < √2. |
| | z + 1 − i | |
| | coś | |
W sporej części zadań łatwo było doprowadzić do postaci |
| , ale tutaj |
| | | |
przekształcam i przekształcam i nic z tego nie wychodzi.
Może jakoś inaczej trzeba, a może jakiś magiczny trik? Ma ktoś jakiś pomysł? Podpowiedzi? Z
góry dziękuję.
9 maj 21:51
jc:
| | 2+i | | 1 | | 2+i | | 1+i | |
= |
| * |
| = |
| ∑(− |
| )n zn |
| | 1−i | | 1 + (1+i)z/2 | | 1+i | | 2 | |
9 maj 22:02
Paral: Ale czy tutaj nie wychodzi czasem |z| < 1?
9 maj 22:26
jc: | | 1+i | | 1 | |
Nie. |− |
| |= |
| , stąd R=√2 |
| | 2 | | √2 | |
9 maj 22:56
Paral: Racja, mój błąd, dziękuje.
9 maj 22:59