Dowód indukcyjny
Ktostam: Mamy ciąg an określony następująco:
a1=1
a1+2a2+3a3+...+nan=n(n+1)an dla n ≥ 2
Jak indukcyjnie dowieść, że wzór na ogólny wyraz ciągu to an=1/2n?
9 maj 21:27
Ktostam: Oczywiście dla n≥2
9 maj 21:32
ABC:
dziwna ta treść , czy chodzi o to że
a1+2a2+3a3+...+(n−1)an−1=n(n+1)an−nan i teraz trzeba z tego wyliczyć an?
9 maj 22:08
Ktostam: No tak, trzeba wyznaczyć wzór na ogólny wyraz ciągu i sprawdziłem kilka początkowych wyrazów i
pasuje do wzoru 1/2n i chciałbym to udowodnić indukcyjnie, ale nie wiem jak.
9 maj 22:33
Ktostam: Ten ciąg jest określony rekurencyjnie.
9 maj 22:35
ABC:
skąd ty bierzesz takie dziwne zadania? jakiś wykładowca niezły towar wciąga
9 maj 23:04
Ktostam: Z książki i nie jestem na studiach 😅
10 maj 00:58
ABC:
to łatwo idzie ale z takiego wariantu indukcji którego raczej nie uczą w szkole, zobacz tu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Indukcja_matematyczna pierwsze zdania po "Indukcja zupełna" przeczytaj
Dlatego ciekaw jestem co to za książka, pewnie zbiór dla olimpijczyków, a w takim razie pracuj
samodzielnie
10 maj 07:05
jc:
dla n ≥2
a1+2a2+...+ (n−1)an−1 + nan = n(n+1)an
a1+2a2+...+(n−1)an−1 = n2an
podobnie
a1+2a2+...+(n−1)an−1+nan = (n+1)2an+1
Odejmując od ostatniego przedostatnie otrzymujemy
nan=(n+1)2an+1−n2an
n(n+1)an=(n+1)2an+1
lub po prostu
(n+1)an+1=nan
Pamiętajmy jednak, że wzór działa dla n≥2, więc trzeba wcześniej wyznaczyć a2.
Teraz możemy wykorzystać zwykłą indukcję, choć na pewno lepiej posłuch ABC
i poznać coś ogólniejszego.
10 maj 08:28