zd: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(4,8) , tworzący wraz z osiami OX i OY w
drugiej ćwiartce układu współrzędnych trójkąt prostokątny o polu 36
9 maj 18:55
9 maj 20:09
ABC:
zapytam jak trzyletnia dziewczynka : a dlaczego?
9 maj 20:24
Eta:
9 maj 20:25
fil: 6 * 12 = 72
9 maj 20:27
9 maj 20:36
WhiskeyTaster: Wskazówka: zauważ, że jedna z przyprostokątnych ma długość |b|, jeśli szukana prosta to y = ax
+ b. Z kolei druga przyprostokątna to |c| − taka liczba, że f(c) = 0. Stąd już można powiązać
to z polem i wyznaczyć co nieco.
9 maj 20:53
ABC:

chodziło mi oto że bez założenia o drugiej ćwiartce zadanie ma dwa rozwiązania , uczniowi
trzeba to pokazać żeby mu się utrwaliło
9 maj 21:02
WhiskeyTaster: Trochę nie rozumiem, co masz na myśli

W zadaniu jest napisane wyraźnie, że trójkąt jest w drugiej ćwiartce układu współrzędnych.
9 maj 21:05
ABC:
chodzi mi o to że mogą na maturze dać bez tego założenia i będą dwa trójkąty wtedy o polu 36 ,
a ktoś może pomyśleć że zawsze jest tylko jeden
9 maj 21:07
WhiskeyTaster: Ach, to tak. Ale to już moim zdaniem jest błąd tego, kto zadanie rozwiązuje. Trzeba czytać
między wierszami
9 maj 21:18
Mila:
| | 1 | |
PΔ= |
| *b*|x0|=36, b>0 i x0<0 |
| | 2 | |
b*|x
0|=72
y=ax+b i 8=4a+b,
a=2−(1/4)b
ax
0+b=0
| | b | |
b2=72*a⇔b2=72*(2− |
| ) dla a>0 |
| | 4 | |
b
2+18b−144=0
b=6 lub b=−24∉D
=============
9 maj 22:41