parametr
fil: Dla jakich wartości parametru p ∊ R równanie x4 + 2(p − 2)x2 + p2 − 1 = 0 ma dwa rozne
rozwiazania?
9 maj 17:01
Jerzy:
Podstaw t = x2 i t ≥ 0
Równanie f(t) = 0’musi mieć jedno rozwiązanie dodatnie lub dwa, ale przeciwnych znaków.
9 maj 17:09
fil: To podstawilem i mam tak:
| | −2(p − 2) − √5 − 4p | |
t1 = |
| |
| | 2 | |
| | −2(p − 2) + √5 − 4p | |
t2 = |
| |
| | 2 | |
9 maj 17:11
Jerzy:
A nałożyłeś jakieś warunki na wyróżnik równania f(t) = 0 ?
9 maj 17:17
fil:
Wtedy mam rownanie:
| | 3 | | 9 | | 3 | |
t2 − |
| t + |
| = (t − |
| )2 |
| | 2 | | 16 | | 4 | |
Dostajemy dodatnie t − czyli wyjsciowe rownanie bedzie miec dokladnie dwa rozne pierwiastki
Δ > 0 (jak rozumiem, iloczyn pierwiastków musi być ujemny)
t
1t
2 < 0
p
2 − 1 < 0
p ∊ (−1, 1)
Odpowiedz:
9 maj 17:25
Jerzy:
Jeśli Δ = 0, to musi być xw > 0
Jeśli Δ > 0,to: t1t < 0
9 maj 17:28
PW: x
4 + 2(p − 2)x
2 = (x
2+p−2)
2 − (p − 2)
2, więc badane równanie ma postać,
(x
2+p−2)
2 − (p − 2)
2 + p
2 − 1 = 0
(x
2+p−2)
2 − p
2 + 4p − 4 + p
2 − 1 = 0
(*) (x
2+p−2)
2 = 5 − 4p
| | 5 | |
Równanie to nie ma rozwiązań, gdy 5 − 4p < 0, tzn. gdy p > |
| . |
| | 4 | |
| | 5 | |
Dla p = |
| mamy równanie |
| | 4 | |
| | √3 | | √3 | |
które ma dwa rozwiązania: x = − |
| i x2 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
Jeżeli p < |
| , to prawa strona równania (*) jest dodatnia, oznaczmy ją symbolem u. |
| | 4 | |
Z (*) wynika, że
(**) x
2 + p − 2 = −
√u lub x
2 + p −2 =
√u.
| | 5 − u | | u + 3 | |
Przyjęte oznaczenie daje 5 − 4p = u, czyli p − 2 = |
| − 2 = − |
| , |
| | 4 | | 4 | |
alternatywa (**) ma zatem postać
| | u + 3 | | u + 3 | |
x2 = |
| − √u lub x2 = |
| + √u. |
| | 4 | | 4 | |
Drugie z równań ma dwa rozwiązania (prawa strona jest dodatnia), zatem pierwsze nie może mieć
rozwiązań, czyli musi być
(u + 3)
2 < 16u
u
2 + 6u + 9 − 16u < 0
u
2 − 10u + 9 < 0
(u − 1)(u − 9) < 0
u ∊ (1, 9)
5 − 4p ∊ (1, 9)
− 4p ∊ (− 4, 4)
p ∊ (− 1, 1)
Odpowiedź taka jak u poprzednika z 17:25.
9 maj 20:14
fil: Oczywiscie, bo tym poprzednikiem jest sam pytajacy
9 maj 20:24
PW: To nie ma nic do rzeczy. Nie należę do Sekty Wielbicieli Delty Naszej Kochanej, którzy każdą
modlitwę zaczynają od Jej Imienia.
Chciałem pokazać, że w innym obrządku też można dojść do zbawienia.
9 maj 20:38
Eta:

... za to,że mnie rozbawiłeś do łez
9 maj 20:40