matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znalezc wzory jawne
Buffu:
Znaleźć za pomocą równania charakterystycznego wzory jawne podanych niżej liniowych zależności rekurencyjnych
⎧
s(0)=0
P)
⎩
s(1)=2
(R) s(n)= 2 s(n−1)+8 s(n−2)
9 maj 16:11
Mila:
x
2
−2x−8=0 x=−2 lub x=4 a
n
=A*(−2)
n
+B*4
n
a
0
=0=A+B a
1
=2=−2A+4B
1
1
A=−
, B=
3
3
1
a
n
=
*(4
n
−(−2)
n
)
3
==================
9 maj 22:48
Buffu:
skad nagle A wyszło −1/3 ?
10 maj 14:22