pole
xxx: W trójkącie równoramiennym dana jest długość podstawy 3 i miara kąta przy podstawie 35stopni.
Oblicz pole tego trójkąta.
9 maj 13:48
Tadeusz:
np. tak: policz wysokość a potem pole
9 maj 13:51
xxx: ale jak mam to zrobic
9 maj 13:52
Jerzy:
Wykorzystując funkcje trygonometryczne.
9 maj 13:56
xxx: nie bardzo rozumiem jaką funkcję mogę znaleźć do kąta 35stopni?
9 maj 14:04
Jerzy:
| h | |
| = tg350 i kalkulator lub tablice. |
| 1,5 | |
9 maj 14:07
janek191:

Mamy
| h | |
| = tg 35o ⇒ h = 1,5 tg 35o |
| 1,5 | |
pole
P = 0,5*3*1,5 tg 35
o = 2,25 tg 35
o
9 maj 14:09
xxx: AAA w ten sposób, dziękuję bardzo!
9 maj 14:21