dodwodzenie twierdzen
Lolek: Witam!
Wykaż ,że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność x
4−x
2−2x+3 > 0.
Przybywam z pytaniem czyy można to rozwiązać , obliczając pochodną , następnie wyznaczyć
minimum funckcji ( jeśli istnieje) obliczyć wartość fukcji i zakończyc, w tym zadaniu wyszło
mi że f'(x) maleje do 1 osiąga w niej minimum i następnie rośnie, f'(1)=1 czyli jeśli minimum
lokalne jest równe 1 to powinno się zgadzać.
Proszę o pomoc i z góry dzięki
9 maj 12:58
ICSP: Jak opiszesz to w bardziej logiczny sposób to tak.
9 maj 13:01
Jerzy:
Wypisujesz same bzdury.Skoro twierdzisz,że funkcja ma minimum lokalne dla x =1,to pochodna w
tym punkcie musi się zerować,a piezesz: f’(1) = 1. Dodatnie minimum lokalne nie oznacza,że
funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie.
9 maj 13:03
Lolek: F(1)=1 pomyliłem się
9 maj 13:07
Jerzy:
I jeśli to jest minimum globalne, to gra gitara
9 maj 13:14
ICSP: ogólnie przy funkcji ciągłej musisz pokazać, że wszystkie jej minima lokalne są większe od 0
oraz
limx → ± ∞ = ∞
to wystarczy.
9 maj 13:17
jc: (x2−1)2 + (x−1)2 + 1 ≥ 1 > 0
9 maj 13:19
fil: a po co...?
x4 − 2x2 − 2x + 1 + 1 + 1 + x2 > 0
(x2 − 1)2 + (x + 1)2 + 1 > 0
9 maj 13:19
fil: w drugim nawiasie '−'
9 maj 13:20
jc: fit, nie zawsze jest tak łatwo.
9 maj 13:22
Jerzy:
A poza tym, warto znać metodę z wykorzystaniem pochodnej.
9 maj 13:23
fil: zawsze.
9 maj 13:23
Jerzy:
@fit , nie masz racji.
9 maj 13:24
WhiskeyTaster: Po prostu jeszcze nie widział trudnych funkcji. Dyskusja o możliwym stopniu trudności z jc czy
Jerzym nie ma sensu − mają o wiele, wiele większe doświadczenie niż my i wiele już widzieli.
9 maj 13:33