Wartość bezwzględna w module i jeszcze poza nim
boguś: Mam pytanie jak rozwiązać równania z modułem, który występuje w innym module oraz poza nim
występuje jeszcze inny.
Brzmi troszkę skomplikowanie, więc zilustruję przykładem:
||x+3|−5|=|x−7|
Może być to oczywiście inne równanie, lecz zawierające się w powyższym schemacie.
Proszę o pomoc
9 maj 12:08
Jerzy:
|x +3l − 5 = x − 7 lub |x + 3| − 5 = 7 − x
9 maj 12:10
boguś: I kontynuując wychodzi
1) x+3=x−2 lub 2) x+3=−x+2 lub 3) x+3=12−x lub 4) x+3=−12+x
i potem
1) sprzeczne 2) x=−0,5 3) x=4,5 4) sprzeczne
Poprawną odpowiedzią powinno być tylko x=4,5
Jest ktoś w stanie wyjaśnić dlaczego?
9 maj 12:25
Jerzy:
Bo źle rozwiązujesz np:
|x + 3| = x − 2
Teraz dla x ≥ −3 mamy x + 3 = x − 2, a dla x < −3 mamy −x − 3 = x − 2
9 maj 12:32
boguś: Faktycznie!
Dziękuję bardzo
9 maj 12:34