styczna
salamandra: Funkcja f określona jest wzorem f(x ) = − 2x2 + 3x + 1 dla każdej liczby rzeczywistej x .
Wyznacz równania tych stycznych do wykresu funkcji f , które przechodzą przez punkt (− 2,5)
Jak to zrobić, bo to nie chodzi o styczną w tym punkcie, tylko przechodzącą przez ten punkt.
f'(x)=−4x+3
9 maj 11:13
fil:
Styczna −> y = ax + b ∊ P(−2, 5)
5 = −2a + b −> b = 5 + 2a
y = ax + 5 + 2a
Ale takze mozna zapisac jako:
y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
y = (−4x0 + 3)(x − x0) − 2x02 + 3x0 + 1
y = −4x0x + 4x02 + 3x − 2x02 + 3x0 + 1
y = (3 − 4x0)x + 2x02 + 3x0 + 1
Dostajesz uklad rownan:
a = 3 − 4x0
5 + 2a = 2x02 + 3x0 + 1
9 maj 11:22
fil: Blad. 3x0 sie skraca
9 maj 11:25
Jerzy:
y − yo = y’(xo)(x − xo)
i z tego równania obliczysz xo pdstawiając współrzędne punktu
9 maj 11:25
fil: redukuje tak wlasciwie*
9 maj 11:25
fil: Poprawiony uklad rownan:
a = 3 − 4x0
5 + 2a = 2x02 + 1
9 maj 11:27
Jerzy:
y = (−4xo − 3)(x − xo) + (−2xo2 + 3xo + 1)
9 maj 11:32
salamandra: 5=(−4x0+3)(−2−x0)+(−2x02+3x0+1)
5=8x0+4x02−6−3x0−2x02+3x0+1
2x02+8x0−10=0
x1=−5 x2=1
1) f'(x1)=23 f(x1)==−50
y=23(x+5)−64=23x+51
2) f'(x2)=−1 f(x2)=2
y=−x+1+2=−x+3
w ten sposób?
10 maj 23:30
Mila:

f(x)=− 2x
2 + 3x + 1, P=(−2,5)
f'(x)=−4x+3
1) styczna : A=(x
0,y
0)− punkt styczności
y=f'(x
0)*(x−x
0)+f(x
0) i P∊stycznej
5=(−4x
0+3)*(−2−x
0)+(−2)x
02+3x
0+1⇔
x
02+4x
0−5=0
x
0=−5 to y
0=−64
s: y=23*(x+5)−64
lub
x
0=1 to y
0=2
s: y=(−1)*(x−1)+2
Dobrze masz
salamandra
10 maj 23:57
salamandra: Dzięki
Mila
11 maj 10:16