Ile wynosi wartość wyrażenie (2-2i)^10 ?
redhead: Ile wynosi wartość wyrażenie (2−2i)10 ?
9 maj 09:50
f123: −32768i
9 maj 09:57
redhead: a obliczenia?
9 maj 09:57
f123:
(2 − 2i)
10 = 2
10(1 − i)
10
| | | |
∑10i=0 * | * 1(10 − i) * (−i)i = |
| | |
= 1 − 10i − 45 + 120i + 210 − 252i − 210 + 120i + 45 − 10i − 1 = −32i;
2
10 * (−32i) = −32768i
9 maj 10:05
f123: Druga linijka wyrazenie miedzy drugim '*' a trzecim '*' −−− 1(10 − i)
9 maj 10:06
f123: czekaj bo namieszalem w drugiej linijce, raz jeszcze napisze
9 maj 10:08
f123: | | | |
∑10i = 0 | * 1(10 − i)(−i)i |
| | |
9 maj 10:09
f123: | | | |
∑10i = 0 | * 1(10 − i)(−i)i |
| | |
9 maj 10:10
f123: dwa razy sie nawet dodalo
9 maj 10:10
WhiskeyTaster: Ta suma nie ma sensu. i jest zapewne częścią urojoną, więc czemu po niej iterujesz?
9 maj 10:36
redhead: Dzięku ft123
9 maj 11:02
PW: Po co tak skomplikowanie?
(1 − i)2 = 12 −2i + I2 = 1 − 2i − 1 = −2i
Wobec tego
(1 − i)10 = (−2i)5 = (− 25) i5 = −25 i
Odpowiedź: (2 − 2i)10 = −215 i
9 maj 11:22
Mariusz:
f123:
Wzoru de Moivre nie miałeś ?
| | 7 | | 7 | |
(2−2i)=2√2(cos( |
| π)+isin( |
| π)) |
| | 4 | | 4 | |
| | 70 | | 70 | |
(2−2i)10=(2√2)10(cos( |
| π)+isin( |
| π)) |
| | 4 | | 4 | |
| | 35 | | 35 | |
(2−2i)10=215(cos( |
| π)+isin( |
| π)) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
(2−2i)10=215(cos(18π− |
| )+isin(18π− |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
(2−2i)10=215(0−isin( |
| )) |
| | 2 | |
(2−2i)
10=−2
15i
9 maj 18:57