funkcja margo: Funkcja f R→r dla wszystkich liczb x,y ∊R spełnia równanie: f(x+y)=f(x)+f(y) oblicz: a) f(0) b) oblicz f(4) jeśli f(1)=2 kompletnie nie wiem jak w pierwszym f(x)=f(y)−f(x+y) i co dalej w drugim nie wiem co wyznaczyc ?
8 maj 23:49
ite: a/ x+0 = x zastosuj to we wzorze f(x+y)=f(x)+f(y)
8 maj 23:57
margo: wlasnie tak zrobilam wyszło 0 ale jak b?
9 maj 00:00
ite: 2=1+1
9 maj 00:02
Godzio: f(x + y) = f(x) + f(y) f(4) = f(2 + 2) = f(2) + f(2) = f(1 + 1) + f(1 + 1) = ..
9 maj 00:32
margo: dzięi Godzio, ale ? dalej nie widzę , skąd te 2 się wzięło ?
9 maj 10:32
WhiskeyTaster: Z zależności f(x + y) = f(x) + f(y)
9 maj 10:46
margo: mysli i nic
9 maj 11:02
margo: help
9 maj 13:12
ICSP: to jest zaawansowane dodawanie niestety. 4 = 2 + 2 następnie ze wzoru f(x+y) = f(x) + f(y) następuje rozbicie na f(2) + f(2) tutaj znów zaawansowane dodawanie 2 = 1 + 1 i następnie rozbicie z tego samego wzoru.
9 maj 13:16