analiza
olek: Wyznacz ekstrema funkcji (o ile istnieją)
8 maj 22:52
Szkolniak: | | 10 | |
Dwa minima lokalne: w x=0 oraz x= |
| . |
| | 3 | |
8 maj 23:10
olek: Jak mam do tego dojść?
9 maj 01:10
HGH: Rozloz funckje na 2 przypadki, w zaleznosci od wartosci bezwzglednej, nastepnie policz pochodna
i miejsce zerowe pochodnej.
9 maj 01:11
PW:

Błąd w myśleniu. Tam gdz\ie "sklejają się" dwie części wykresu, też może być ekstremum.
9 maj 11:43
Olek: Rozpatrzyłem dwie części wykresu, znalazłem dwa ekstrema ale w odpowiedziach jest jeszcze
jedno
9 maj 13:29
janek191:
x = 2,5
9 maj 14:14
PW: No właśnie. Co gorsza nie można dla tego punktu stosować rachunku różniczkowego (w tym punkcie
funkcja nie ma pochodnej). Należy pokazać, że f(2,5) jest ekstremum lokalnym korzystając
wprost z definicji ekstremum lokalnego.
9 maj 15:08
Hermes: Raczej takiego zadania na maturce nie będzie jeżeli chodzi o liczenie pochodnych złożonych
9 maj 15:09
PW: Tak, to jest zadanie dla studenta pierwszego roku (a połowa przegapi ten trzeci punkt, chyba ża
skorzysta z jakiegoś programu kreślącego wykrey, to może coś skojarzy).
9 maj 15:14