pole
xxx:

Oblicz pole trójkąta ABC wiedząc,że pola trójkątów BED i CFE
są odpowiednio równe 49 i 64
8 maj 22:03
xxx:
sorki trójkat CFD
8 maj 22:04
Eta:
P(ABC)= (√P1+√P2)2 , P1=64, P2=49
P(ABC)=225
==========
8 maj 22:09
a7:

| 64 | | 8 | |
ΔCFD jest podobny do ΔDEB w skali |
| =( |
| )2 |
| 49 | | 7 | |
czyli boki są w skali 8/7
1/2*a*h=49 ⇒ ah=98
| 8 | | 8 | |
PAEFD= |
| a*h= |
| *98=112 |
| 7 | | 7 | |
==================
8 maj 22:19
a7:
PABC=112+64+49=225
=================
8 maj 22:20
Eta:

P(AEFD)=2
√P1*P2
P(AEFD)=2*8*7 =112
8 maj 22:25
a7:
8 maj 22:28
Eta:

No to dla maturzystów :
Wykazać,że zachodzą takie równości
P=(
√P1+
√P2)
2 i P
3=2
√P1*P2
8 maj 22:36