parametry
salamandra: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x
2+(2m−1)x+m+m
2=0 ma dwa różne
rozwiązania rzeczywiste x1,x2 spełniające warunek x1
2+x2
2≤ x1
3+x2
3+10m
1) Δ>0
Δ=4m
2−4m+1−4m−4m
2=−8m+1
2) (x1+x2)
2−2x1x2≤(x1+x2)(x1
2−x1x2+x2
2)+10m
(1−2m)
2−2(m+m
2)≤(1−2m)((x1+x2)
2−3x1x2)+10m
1−4m+4m
2−2m−2m
2≤(1−2m)(1−4m+4m
2−3m−3m
2)+10m
2m
2−6m+1≤(1−2m)(m
2−7m+1)+10m
2m
2−6m+1≤m
2−7m+1−2m
3+14m
2−2m+10m
2m
2−6m+1≤−2m
3+15m
2+m+1
−2m
3+13m
2+7m≥0
−2m
3+13m
2+7m=0
m(−2m
2+13m+7)=0
| | −1 | | 1 | |
m∊(−∞; |
| > u <0;U{1}{8) u ( |
| ;7> |
| | 2 | | 8 | |
jest ok?
8 maj 19:27
Szkolniak: Źle wyciągnięta część wspólna:
8 maj 22:54
Eta:
Odp: m∊(−∞, −1/2> U<0,1/8)
8 maj 23:02