Czy potrafi mi ktoś wytłumaczyć taką ciekawą ciekawostkę?
Igor Legucki: Czy potrafi mi ktoś wytłumaczyć taką ciekawą ciekawostkę?
00 = 1
a, 01 = 0
Przecież to jest troche głupie i nie intuicyjne ,dlaczego tak jest?
8 maj 19:26
jc: To takie wygodne umowy. Z niczym się nie gryzą.
(0*3)1=01*31, 0=0 i wszystko się zgadza
To drugie, jest po to, abyś np. mógł napisać
ex=∑{n=1}∞ xn/n!
a nie ex=1+∑n=1∞ xn/n!
bo inaczej, co by to znaczyło dla x=0.
(xa)' = axa−1
Co dla x=0 i a=1?
A tak nie ma problemu.
8 maj 19:37
PW: W szkole średniej nie definiuje się symbolu 0
0 − nadanie mu wartości niczemu nie służy na tym
poziomie, a wręcz przeszkadza.
Według twierdzenia o ilorazie potęg
Oznaczałoby to, że np.
a tymczasem wbija się do głowy, że dzielenie przez 0 nie jest określone.
8 maj 19:47
jc: PW, ale potem jest kłopot.
00 przydaje się, gdy używamy symbolu ∑. Pewnie w szkole już się nie używa tego symbolu.
Jak się pojawiają ujemne potęgi lub dzielenie, to zawsze trzeba uważać na dzielenie przez 0.
0! też pewnie się w szkole niczemu nie służy, a jest wygodne.
8 maj 20:01
wredulus_pospolitus:
PW ... nie definiuje się

Granice przecież jeszcze mają w szkole średnie.
lim
n−> +∞ (1/n)
(1/n) = lim e
ln(1/n)/n = e
lim ln(1/n)/n = H = e
lim (1/n) =e
0 =1
8 maj 20:42
jc: W podręczniku piszą, że się nie definiuje.
Ale nie nie oznacza to, że nie można. Można i tak jest wygodnie.
A jak się powie, że się nie definiuje, to potem zostaje jakiś niepokój.
Co innego 0/0. Gdyby np. 0/0=1, to mielibyśmy np. 1=0/0=(0*0)/0=0*(0/0)=0*1=0.
8 maj 20:50