856: jak sprawdzić czy wektory sa rownolegle?
8 maj 18:52
PW: Pytanie postawione ogólnikowo..
Pomagamy rozwiązywać zadania, nie uczymy teorii.
8 maj 18:57
jc: Chyba widać?
(1,2,3,4), (2,4,6,8) są
(1,2,3,4), (2,3,4,5) nie są
8 maj 18:59
Jerzy:
@jc, ty widzisz , ale pytający niekoniecznie, więc mu wytłumacz.
8 maj 19:04
Ohayo: Przykladowo
Masz Punkty A = ( −1 , −2 ) B= ( 1 ,4 ) C= ( −2 , − 10) oraz D= ( 2, 2)
i masz sprawdzić , czy wektor |AB| jest równoległy do wektora |CD|
Liczysz zatem dlugości tych wektorów [ xB − xA , yB − yA ] i [ xD − xC , yD − yC ]
zatem AB = [ 2 , 6]
natomaist CD = [ 4 , 12 ]
p.s dane wzialem z zadania mauralnego z rozszerzenia , ale one tez moga posluzyc za dobry
przyklad

W kazdym razie zwróc uwage ze wspolrzedna x wektoru CD jest 2 krotnie wieksza od tej z wektoru
AB
2x2=4
tak samo wspolrzedna y
2x6=12
Zatem wektory musza byc rownolegle
8 maj 20:43
Mila:
np. tak:
1) a=[2,8]
b=[4,16]
| 2 | | 1 | | 8 | | 1 | |
| = |
| i |
| = |
| są równoległe |
| 4 | | 2 | | 16 | | 2 | |
2) c=[2,4],
d=[6,10]
| 4 | | 2 | | 1 | |
| = |
| ≠ |
| nie są równoległe |
| 10 | | 5 | | 3 | |
8 maj 20:45
Ohayo: Poprawka tam w zapisie powinno być nie : , Liczysz zatem długości wektorów ' tylko długości
prostych *. Mój błąd
8 maj 20:47
PW: Co ty opowiadasz, Ohayo.
9 maj 11:09