zadanie z parametrem
jaros: Rozważmy równanie x2 − (m + 2)x + m2 = m − 2 z niewiadomą x. Funkcja f przyporządkowuje
każdej wartości parametru m, dla której istnieją pierwiastki x1, x2 tego równania liczbę x13
+ x23 + 2 (x1+x2)3. Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
I teraz moje jest takie pytanie, jak wyznaczę wartość parametru m z 1' równania to co dalej mam
zrobić?
8 maj 18:25
wredulus_pospolitus:
przekształć drugie równanie
x31 + x23 + 2(x1 + x2)3 = (x1 +x2)(x12 − x1x2 + x22) + 2(x1 + x2)3 =
= (x1+x2)( (x1+x2)2 − 3x1x2) + 2(x1 + x2)3 =
= 3(x1 + x2)( (x1 + x2)2 − x1x2) =
= 3(m+2)[ (m+2)2 − m2 ] = 3(m+2)[ 4m + 4] = 12(m+2)(m+1) = g(m)
I teraz ... twoim zadaniem jest sprawdzić dla jakich 'm' funkcja f(x) ma miejsca zerowe ... i w
taki sposób stworzysz DZIEDZINĘ dla funkcji g(m) i masz zobaczyć jaki będzie zbiór wartości
funkcji g(m) przy takiej właśnie dziedzinie
8 maj 18:31
ABC:
a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)
8 maj 18:32
ICSP: "jak wyznaczę wartość parametru z pierwszego równania"
co masz przez to na myśli?
8 maj 18:32
Shizzer: Liczysz dla jakich m Δ > 0. Następnie stosujesz wzory Viete'a, żeby uzależnić
x13 + x23 + 2 (x1+x2)3 od parametru m. Dzięki temu utworzysz funkcję f(m), z której
odczytasz zbiór wartości.
Generalnie funkcja będzie wyglądać tak −> f(m) = x13 + x23 + 2 (x1+x2)3 dlatego
pierwiastki
musisz uzależnić od parametru.
8 maj 18:33
ABC:
pewnie wyznaczył te wartości m dla których istnieją pierwiastki
8 maj 18:33
wredulus_pospolitus:
Shizzer ... a czemu odrzucasz Δ = 0

Na jakiej podstawie
8 maj 18:34
Shizzer: Nie doczytałem treści. Myślałem, że chodzi o dwa różne pierwiastki. Oczywiście Δ ≥ 0
8 maj 18:36
jaros: | | 2 | |
więc mam tak z 1) m ∊ < |
| ;2> |
| | 3 | |
z 2) otrzymałem g(m) = 15m
2 + 36m + 12
I teraz na czym polega to sprawdzanie, jak napisałeś @werdulus obliczam miejsca zerowe i jak
wyznaczam wtedy dziedzinę?
8 maj 18:46
jaros: | | 2 | |
Miejsca zerowe dla 2' to m = −2, m = − |
| |
| | 5 | |
8 maj 18:49
ABC:
z tego jak ja rozumiem treść zakładając że masz dobre rachunki, to masz znaleźć obraz
przedziału <2/3 ;2> przy funkcji 15m2+36m+12
8 maj 18:51
Hermes: Czyli policzyć to z pochodnej?
8 maj 18:52
jaros: W odpowiedzach jest tak jak napisałem ale nie rozumiem jeżeli D
f = m ∊ <2/3 ;2> to czym są
miejsca zerowe funkcji 15m2+36m+12
8 maj 18:53
ABC:
największa i najmniejsza wartość funkcji kwadratowej w przedziale domkniętym jest w I klasie
profilu podstawowego 3 letniego LO , bez pochodnej się da
8 maj 18:54
f123: wyznaczasz wartosci parametru m, dla ktorego rownanie ma rozwiazanie. Nastepnie otrzymany
przedzial bedzie stanowic dziedzine funkcji f
8 maj 18:57
jaros: No ale mi się to gryzie jedno z drugim
8 maj 18:57
jaros: Bo miejsca zerowe funkcji 2' nie znajdują się w zbiorze rozwiązań funkcji 1'
8 maj 18:58
ABC:
jeżeli dobrze napisałeś treść to interesuje cię zbiór wartości na dziedzinie obciętej do
przedziału a nie miejsca zerowe
8 maj 18:59
PW: Do wypowiedzi z 18:36.
Nie ma czegoś takiego jak dwa jednakowe rozwiązania. Jeśli są dwa − to oczywiście różne.
Używanie nieprawidłowego określenia "pierwiastek równania" jest źródłem tych nieporozumień. Nie
mówimy tu o pierwiastkach wielomianu, lecz o rozwiązaniach równania.
8 maj 19:03
jaros: | | 2 | | 128 | |
No wyliczyłem ZWf dla f( |
| ) = |
| oraz f(2) = 144, więc w porządku liczę Zwf dla |
| | 3 | | 3 | |
miejsc zerowych "odciętej" czy jak to można nazwać, ktoś umiał by to przedstawić graficznie o
co chodzi w tym zadaniu?
8 maj 19:06
8 maj 19:12
jaros: A dobra, już wiem... xd
8 maj 19:13
ABC:
do wypowiedzi PW : jakiś dzieciak weźmie Słownik Języka Polskiego PWN i znajdzie tam hasło
"pierwiastek równania" bo jest, i co? Burzysz autorytety?
8 maj 19:14
Jerzy:
Odwieczny problem,czy dla Δ = 0 trójmian ma jeden pierwiatek, czy jeden, ale podwójny.
Dla mnie w tym zadaniu chodzi o dwa różne.
8 maj 19:20
f123: Jaki odwieczny problem. Okolo 2010 roku na maturze, jezeli bylo polecenie [...]ma/istnieja
pierwiastki x1, x2 to od razu sie zakladalo ze Δ >= 0. Jezeli ktos tak nie zrobil, to punkty
byly obcinane
8 maj 19:25
f123: Oczywiscie mowa o tych starszych maturach, teraz w nowej formule w zadaniu mamy powiedziane, ze
sa to rozne pierwiastki
8 maj 19:26
f123: Teraz w schemacie oceniania jest, ze jesli w zadaniu mamy podane ze sa to rozne pierwiastki i
zdajacy przyjmie Δ >= 0 to traci punkt. W tym zadaniu nie mam informacji ze sa rozne, wiec
zakladamy Δ >= 0
8 maj 19:30
PW: Powtarzam: nie ma czegoś takiego jak "pierwiastek równania", i CKE nie używa takiego
określenia.
Takie podejście eliminuje głupie spory.
Równania miewają rozwiązania, określenie "dwa rozwiązania" nie budzi wątpliwości − skoro "dwa",
to są to różne liczby. Nie trzeba pisać "dwa różne rozwiązania".
8 maj 19:39
Jerzy:
@PW, dlaczego w treści zadania pytają o „pierwiastki” równania ?
8 maj 20:44
Ohayo: w rownaniach kwadratowych i chyba takze wielomianowych w ten sposob okresla sie wszystkie
mozliwe rozwiazania prameru (np m ,z,c itd) , spelniajace powyzsze warunki z zadania
8 maj 20:54
Jerzy:
@Ohayo,a tak mniej więcej,to o co ci chodzi ?
8 maj 20:57