parametr
Eta pomożesz?: Dla jakich wartosci parametru m równanie sin4x+cos4x=m−1
ma rozwiązanie?
26 lut 22:00
Eta:
cos4x = sin(
π2− 4x)
| | a+b | | a−b | |
sina + sinb= 2sin |
| *cos |
|
|
| | 2 | | 2 | |
sin4x +cos4x = sin4x + sin(
π2−4x) = 2*sin
π4*cos(
π4+4x)=
=
√2*cos(
π4+4x)= cos(4x+
π4)
√2*cos(4x+
π4)= m−1
−1 ≤cosa≤1
teraz dokończ
P.S.
Basiu sprawdź , bo już mam "zaniki pamięci"
26 lut 22:34
Basia: Sprawdziłam, jest dobrze; tylko drobna literówka w ostatnim działaniu 4. wiersza
na końcu ma być √2cos(4x+π4)
dalej już o √2 nie zapomniałaś
26 lut 23:42