równanie stycznej
Matfiz: Znajdź równanie prostej, która jest styczna do wykresu funkcji f(x) = −x(x+2) i jednocześnie do
wykresu funkcji g(x)=(x−1)2 +1. Rozważ wszystkie przypadki.
zrobiłem tutaj coś takiego. P(p, f(p)) − współrzędne punktu styczności dla funkcji f
f'(x) = −2x−2
f'(p) = −2p−2
y=(−2p−2)(x−p) + (−p2 −2p)
y= p2 −2xp −2x
y = x(−2p −2) + p2
i analogicznie: H(h, f(h)) − współrzędne punktu styczności dla funkcji g
g'(x)=2x−2
g'(h)=2h−2
y=(2h−2)(x−h)+h2 −2h+2
y=x(2h−2) −h2 +2
i co dalej? Dobrze w ogóle to robię?
8 maj 17:44
f123: f'(x) = −2x − 2
g'(x) = 2x − 2
Styczna do wykresu funkcji f:
y = f(x0)(x − x0) + f(x0)
Styczna do wykresu funkcji g:
y = f(x1)(x − x1) + f(x1)
Nastepnie porownujesz wspolrzynniki przy 'x' oraz wyrazy wolne, dostajesz uklad rownanie z
dwoma niewiadomymi
8 maj 17:47
f123: Styczna do wykresu funkcji g;
y = g'(x1)(x − x1) + g(x1)
8 maj 17:48
f123: i jeszzce poiprawka w wykresie f
f'(x0)(x −......
8 maj 17:48
wredulus_pospolitus:
i teraz porównujesz te styczne i sprawdzasz kiedy zachodzi:
styczna
1 = styczna
2
czyli kiedy masz:
| ⎧ | (−2p−2) = (2h−2) | |
| ⎩ | p2 = −h2+2 |
|
8 maj 17:49
wredulus_pospolitus:
wyliczasz to 'p' , 'h' ... wstawiasz i masz równania (zapewne dwóch) stycznych
8 maj 17:50
ICSP:

szukana prosta :
y = ax + b dla pewnych rzeczywistych a i b
styczność z wykresem funkcji f
y = ax + b
y = −x
2 − 2x
ax + b = −x
2 − 2x
x
2 + (a+2)x + b = 0
Δ = (a+2)
2 − 4b = 0
styczność z wykresem funkcji g
y = ax + b
y = x
2 − 2x + 2
x
2 − (2 + a)x + 2 − b
Δ = (2 + a)
2 − 4(2 − b) = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a+2)
2 − 4b = 0
(2+a)
2 − 4(2 − b) = 0
a = 0 i b = 1
a − 4 i b = 1
y = 1 oraz y = −4x + 1
8 maj 17:54
Matfiz: cholerstwo mi coś nie chce wyjść, może mam gdzieś błąd w obliczeniach
8 maj 17:56
Matfiz: dzięki za pomoc, sprawdzę czy nigdzie błędu nie mam w tych obliczeniach
8 maj 17:59
Matfiz: W sumie mi wyszło: dla 'h' h=1 ⋁ h=−1 i współrzędne (1,1) i (−1,5)
i dla 'p' p=1 ⋁ p=−1 współrzędne (1,−3) i (−1,1) i teraz skąd mam wiedzieć przez które punkty
ma przechodzić styczna? Zgodnie z odpowiedzią jedna styczna musi przechodzić przez punkty
(1,1) i (−1,1) a druga styczna przez (−1,5) i (1,−3) ale skąd mam wiedzieć że akurat przez te?
Wiem że mogę to z rysunku odczytać
8 maj 19:50