tryg
Hermes: Ustal, ile rozwiązań w przedziale <0;2π> ma równanie (x − 3)2Isin(x)I = sin(x).
Hmmm zapisanie
(x − 3)2sin(x) = sin(x) v (x − 3)2sin(x) = −sin(x) ma sens?
8 maj 17:39
wredulus_pospolitus:
ma duży sens ... ale kiedy wyjściowe równanie ma taką postać a kiedy tę drugą
8 maj 17:41
Hermes: Kiedy
1) sin(x) ≥0
(x − 3)2sin(x) = sin(x)
sin(x) = 0 v (x − 3) − 1 = 0
x = kπ v x = 2 v x = 4
Nakładamy przedział <0;2π>
x ∊ {0;2;4;2π}
2) sin(x) < 0
(x − 3)2sin(x) = −sin(x)
sin(x) = 0 v (x − 3)2 + 1 = 0
sin(x) = 0
x = kπ
x∊pustego?
Odp. Równanie ma 4 rozwiązania w przedziale.
Dobrze myślę?
8 maj 17:48
wredulus_pospolitus:
a jaki był przedział

<0 ; 2π>
8 maj 17:51
Hermes: I to trzeba tu napisać tak?
8 maj 17:56
Hermes: Właśnie pierwszy raz mam równie pół trygonometryczne płu kwadratowe, jak mam interpretować
wyrażenie kwadratowe na którym jest nałożone założenie sin(x) ≥0
8 maj 17:57
Hermes: Odpowiedz się zgadza, 4 rozwiązania
8 maj 17:57
Jerzy:
To jest iloczyn trójmianu i modułu funkcji trygonometrycznej.
8 maj 18:08
Jerzy:
Dla sinx ≥ 0 | sinx| = sinx, dla sinx < 0 |sinx| = − sinx
8 maj 18:09
Hermes: A powiesz mi czy założenie sinx ≥ 0 wpływa jakoś na trójmian?
8 maj 18:14
Jerzy:
Nie,bo dziedziną trójmianu jest R.
8 maj 18:16