Układ równań
AHQ: Wykazać, że istnieje nieskończenie wiele trójek x,y,z liczb wymiernych spełniających układ
równań:
Odp: Dla dowolnego wymiernego t wystarczy przyjąć:
| | t+1 | | −t | | t2+1 | |
x = |
| , y = |
| , z = |
| |
| | t2+t+1 | | t2+t+1 | | t2+t+1 | |
Jasne, zgadza się, ale czy tyle wystarczy by uzyskać maks. punktów za zadanie ?
Jak można przedstawić ów rozwiązanie, by nikt się nie doczepił skąd wynikają takie
podstawienia ?
Pozdrawiam.
8 maj 17:37
jc:
| | t2+t | |
Tam powinno być z= |
| |
| | t2+t+1 | |
8 maj 18:14
AHQ: Jasne, nie dopatrzyłem, dzięki.
8 maj 18:15
AHQ: Wiesz, czy da się jakoś wyprowadzić te podstawienia?
8 maj 18:18
jc:
x+y+z=1
x2+y2+z2=1
podstawiasz z=1−x−y do drugiego równania
otrzymujesz
x2+y2=x+y−xy
x=1, y=0 spełniają to równanie.
a teraz konstrukcja diofantesa
prowadzisz przez (1,0) prostą o nachyleniu t i szukasz drugiego punktu przecięcia
y=t(x−1)
spróbuj sam lub poczekaj
8 maj 18:36
ABC:
jc przypomniałeś mi że muszę przerobić Diofantosa do końca , utknąłem na początku trzeciej
księgi, a tam dalej najciekawsze się zaczyna, facet założył podstawy pod teorię krzywych
algebraicznych
8 maj 18:42
jc: lepiej wybierz punkt (0,1), wtedy y=tx+1
8 maj 18:56
Jiraya:
Można też tak.
Niech x, y, z będą wymierne oraz niech istnieją takie liczby m oraz k należące do zbioru
liczb wymiernych, że
y = kx
z = mx
Po podstawieniu i rozwiązaniu układu otrzymasz
Pozostaje doliczyć y oraz z.
8 maj 19:34
8 maj 19:36
AHQ: @jc Mógłbyś bardziej rozpisać lub przynajmniej odesłać do jakiegoś źródła z teorią, lub
przykładami ?
Dopiero zacząłem się bawić z równaniami diofantycznymi i nie bardzo rozumiem.
8 maj 19:41
AHQ: @Jiraya Dzięki
8 maj 19:45
jc: Można tak, ale postać rozwiązania będzie inna.
x(1+k+m)=1
x
2(1+k
2+m
2)=1
(1+k+m)
2=1+k
2+m
2
k+m+km=0
k=−m/(1+m)
8 maj 19:49
jc: oj, pomyliłem się.
| | m+1 | |
x= |
| itd. jak napisał AHQ |
| | m2+m+1 | |
8 maj 19:51
jc: ... jak napisał Jiraya.
8 maj 19:54
Jiraya: na zdrowie
8 maj 19:59
AHQ: Okay

To w takim razie korzystając z okazji, może zerknijcie jeszcze na podobne zadanie:
| ⎧ | x2+y2+z2=1 (1) | |
| ⎩ | x3+y3+z3=1 (2) |
|
Rozwiązanie:
Z (1) wynika, że −1 ≤ x ≤ 1, −1 ≤ y ≤ 1, −1 ≤ z ≤ 1 ponieważ kwadrat liczby jest zawsze
nieujemny.
Z tego z kolei mamy x
2 ≥ x
3, y
2 ≥ y
3 i z
2 ≥ z
3
I ostatecznie x
2 = x
3, y
2 = y
3 i z
2 = z
3
ODP: (x,y,z)∊(1,0,0), (0,1,0), (0,0,1)
Jest ok ?
8 maj 20:05
jc: gdyby jakaś nierówność była ostra, to x3+y3+z3 byłoby mniejsze od 1.
O.K.
8 maj 20:13