Przyrosty i indeksy proste.
Kati: Jaka była kwota kosztów w grudniu 2005 r.,jezeli wiadomo ze koszty w grudniu 2006 r wynosiły
3200 zł.,co stanowiło 107% kosztów grudnia ubiegłego?
8 maj 16:37
8 maj 16:38
Kati: I to tylko podzielić wystarczy i to wszystko?
8 maj 16:41
wredulus_pospolitus:
tak ... i to jest wszystko
8 maj 16:42
Kati: Dziękuję
8 maj 16:52
Kuba: Ile wynosiły zapasy w roku 2014 i 2015, jeżeli wiadomo , że w roku 2016:
a) zapasy wynosiły 3300 zł;
b) indeksy o podstawie stałej (Is)=110,0%
c) indeksy o podstawie łańcuchowej (Ił)=103,1%
13 cze 13:52
wredulus_pospolitus:
rozumiem, że indeks o podstawie stałej ma się odnosić do 2014 roku
więc:
| | 3300 | |
zapasy w 2014 = |
| = 3000 |
| | 1,1 | |
| | 3300 | |
zapasy w 2015 = |
| ≈ 3'200,78 |
| | 1,031 | |
Teoria się kłania:
indeks o podstawie stałej odnosi się do zmiany względem 'roku zero' (np. jak produkcja w
fabryce zmieniała się w poszczególnych latach względem pierwszego roku produkcji)
Indeks o podstawie łańcuchowej odnosi się do zmiany względem 'roku poprzedniego' (np. jak
produkcja w fabryce zmieniła się względem poprzedzającego roku)
13 cze 14:03
Kuba: dzięki bardzo
13 cze 14:12
Kuba: A przepraszam bardzo a takie zadanie?
Oblicz przyrost absolutny,przyrost względny oraz tempo wzrostu, jeżeli w 2015r. wartość
produkowanych płaszczy wynosiła 8 500 zł , a w 2016r. 9300zł . Podaj interpretacje otrzymanych
wyników.
13 cze 14:18
Malwina: A też się przyłącze do tego zadania, bo akuratnie mam takie same.
Oblicz przyrost absolutny, przyrost względny oraz tempo wzrostu, jeżeli w 2015r. wartość
produkowanych płaszczy wynosiła 8 500 zł , a w 2016r. 9300zł . Podaj interpretacje otrzymanych
wyników.
13 cze 14:34
wredulus_pospolitus:
najpierw pytanie zasadnicze: znacie teorię?
wiecie co to przyrost absolutny? co to przyrost względny ? co to tempo wzrostu ?
13 cze 14:53