geometria analityczna
dzejbi:

Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawiera się w prostej o równaniu
x + 2y −8 = 0 , a ramię AC tego trójkąta zawiera się w prostej o równaniu
7x −11y +119 = 0 . Wyznacz równanie prostej BC wiedząc, że pole trójkąta ABC jest
równe 75.
P
ABC=75
k: 7x−11y+119=0 −−> k: y=7x−11y+119=0
| | 1 | | 119 | |
l: x+2y−8=0 −−> l: y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 11 | |
A:
...
A=(−6,7)
i tu się zaciąłem i nie wiem co dalej liczyć
napewno wiem ,że uzależnic jakos wspolrzedne punktu C i skorzystac z odleglosci punktu od
prostej
tylko kompletnie nie mam pomysłu jak to zrobić
8 maj 16:18
8 maj 16:37
dzejbi: Jak ktos ma pomysl pls help
9 maj 01:54
Szkolniak: | | 1 | | 7 | | 119 | |
B=(x1,− |
| x1+4) oraz C=(x2, |
| x2+ |
| ) |
| | 2 | | 11 | | 11 | |
Może tak o:
−> |AC|
2=|BC|
2
−>|AB|
2*h
2=150
2, gdzie h
2=|SC|
2, gdzie S to środek odcinka AB.
Można stworzyć układ równań z dwoma niewiadomymi, ale nie wiem czy rachunki nie będą wychodzić
paskudne.
9 maj 02:20
a7: prosta x+2y−8=0 przecina oś OX w punkcie D' (8,0) prosta prostopadła przechodząca przez ten
punkt to y=2x−16
punkt C' to punkt przecięcie prostych 7x−11y+119=0 oraz y=−2x−16 C'=(59/3, 70/3)
AD'=7
√5
odległość punktu C' od prostej AB wynosi 35
√5/3
a pole trójkąta AD'C' wynosi 1225/3 i jest podobne do pola trójkąta ADC w skali
| | 49 | | 7 | |
k2=(1225/3):75= |
| =( |
| )2 |
| | 9 | | 3 | |
czyli bok AD jest równy 7
√5* 3/7=3
√5 czyli |AB|=6
√5 a |DC|=35
√5/3*3/7=5
√5
czyli punkt C= (5,14) B=(6,1) D=(0,4)
prosta BC=−13x+79
==============
9 maj 03:23
a7:
9 maj 03:29
a7: PS. (rysunek "poglądowy")
9 maj 03:31
a7:
9 maj 05:57
a7:
II sposób
wyznaczamy punkt D=(0,4)
wyliczamy AD=3
√5
wyznaczamy prostą DC y=2x+4
wyznaczamy punkt C=(5,14)
wyznaczamy |DC|=5
√5
| | 75 | |
obliczamy pole trójkąta ADC=37,5= |
| |
| | 2 | |
zauważamy , że jest to połowa naszego trójkąta równoramiennego
wyznaczamy punkt B=(6,1)
wyznaczamy prostą BC: y=−13x+79
==============
9 maj 06:34
dzejbi: a7 wszystko się zgadza znaleźliśmy jedną prostą ale istnieje jeszcze podobno druga
y=−13x+−221
9 maj 15:47
a7:

wyznaczamy D
2=(−12,10) AD
2=3P{5} C
2= (−17,0) C
2D
2=5
√5
lub od razu
B
2=(−18,12)
prosta B
2C
2: y=−13x−221
====================
9 maj 16:21
Mila:
a7, rozwiązałam najpierw, tak jak Ty, ale znalazłam inny sposób
na wyznaczenie wsp. punktu C.
Jutro napiszę, jeśli jesteś zainteresowana.
10 maj 00:17
a7: ja chętnie
10 maj 01:56
Mila:

|AC|=|BC|=b
k: x + 2y −8 = 0 ,
| | 7 | | 119 | |
m: 7x −11y +119 = 0 ⇔y= |
| x+ |
| |
| | 11 | | 11 | |
A=(−6,7)
1) Kąt między m i prostopadłą y=2x+b do AB
| | 3 | | 5 | |
stąd sinα= |
| cosα⇔cosα= |
| i sin α=U{3}{√34 |
| | 5 | | √34 | |
| | 15 | |
2sinα*cosα=sin2α= |
| − sinus kąta między ramionami |
| | 17 | |
| | 1 | | 15 | |
PΔ=75= |
| b2* |
| ⇔b2=170 |
| | 2 | | 17 | |
2) Współrzędne punktu C:
(x+6)
2+(y−7)
2=170 i y=(7/11)x+(119/11)⇔
C
1=(5,14) i C
2=(−17,0)
3) współrzędne punktu B
1
| | 1 | |
(x−5)2+(y−14)2=170 i y=− |
| x+4 |
| | 2 | |
B
1=(6,1)
Współrzędne B
2 za pomocą symetrii środkowej względem p. A ( najprościej)
albo tak jak B
1, ale okrąg ośrodku C
2
4) Teraz równania prostych
10 maj 18:21
a7: 
(warto znać i ten sposób, choć sposób z 6:34 trochę łatwiejszy i trudniej się pomylić)
10 maj 19:51
a7: PS. Dzięki
10 maj 19:51
Mila:
Tak, masz rację, od razu zrobiłam tak , jak masz 6:34, dane tak dobrane ,
że natychmiast jest rozwiązanie, w innym przypadku może być inaczej.
10 maj 20:10
a7: no tak
10 maj 20:14