matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka - skonsultowanie zagadnienia Shizzer: Używając cyfr należących do zbioru {0, 1, 2, 3, 4, 5}, zapisujemy liczby czterocyfrowe (cyfry w liczbie mogą się powtarzać). Oblicz ile możemy zapisać liczb, których iloczyn jest równy 10. Zadanie banalne, ale za jego pomocą chciałbym zapytać czy dobrze rozumiem zagadnienie kombinatoryczne. Zadanie to rozwiązać można w ten sposób: 10 | 5 2 | 2 1
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

*
* 1 = 12 −> czyli wybieramy 1 miejsce na cyfrę 2, 1 miejsce na cyfrę 5 i

resztę uzupełniam cyframi 1. A gdybym zapisał w ten sposób:
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

* 1 = 6

Czy ten drugi zapis oznacza, że spośród czterech dostępnych miejsc na cyfry wybrałbym dwa miejsca występujące obok siebie, a nie dwa dowolne?
8 maj 15:58
salamandra:

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

Nie,
to wszystkie kombinacje, czyli np. 1XX1

8 maj 16:04
Jerzy: W drugim zapisie cyfry 2 i 5 musisz zpermutować ,czyli pomnożyć przez 2!
8 maj 16:12
Jerzy:
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

oznacza wybór dwóch miejsc niekoniecznie koło siebie.

8 maj 16:13
Jerzy:

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

15:58 ma być:
*2!

8 maj 16:14
Shizzer:

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

Dlaczego musiałbym je zpermutować? Nie rozumiem czym się różni zapis
*
od

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

w przypadku tego zadania. Pierwszy zapis oznacza, że wybieram jedno miejsce

dla cyfry 2 spośród czterech dostępnych i jedno miejsce dla cyfry 5 spośród trzech dostępnych. A drugi oznacza, że wybieram dwa miejsca spośród czterech dostępnych dla cyfr 2 i 5. W drugim zapisie powinna wystąpić permutacja, nie rozumiem jednak dlaczego. Mógłby mi to ktoś zobrazować w jakiś sposób? Bardzo by mi to pomogło emotka
8 maj 16:37
f123:

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

w
wybierasz dwa miejsca, jednak cie nie obchodzi czy to bedzie 52 czy 25, a tutaj

kolejnosc jest wazna, czyli tak jak jerzy mowi, musialbys jeszcze x2 pomonozyc
8 maj 16:40
Shizzer: Może tak to trzeba rozumieć?

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

Najpierw zapis
*
.

W tym przypadku wybieram jedno miejsce spośród czterech dostępnych i w tym miejscu na pewno będzie cyfra 2. Następnie wybieram jedno miejsce spośród trzech dostępnych i w nim będzie na pewno cyfra 5.

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

Teraz zapis
.

Wybieram dwa dowolne miejsca spośród czterech dostępnych. Nie mam ustalonej tutaj kolejności cyfr w przypadku ich rozmieszczenia tak jak w pierwszym zapisie. Dlatego na pierwsze wybrane miejsce mogę wybrać cyfrę na dwa sposoby, a na drugie miejsce zostaje mi jedna cyfra. Więc

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

ten zapis powinien poprawnie wyglądać tak:
* 2!

Ok czy gdzieś popełniam błąd?
8 maj 16:43
Jerzy: Nie,pierwszy zapis oznacz,że wybierasz jedno z 4 miejsc i umieszczasz tam 2 lub 5, a na jednym z pozostałych 3 miejsc drugą z cyfr w zależności od tego jaką umieściłes za pierwszym razem. W drugim wypadku wybierasz 2 miejsca dla dwóch cyfr i tam je umieszczasz,ale możesz przecież zamienić je miejscami tych dwóch miejscach, stąd 2!
8 maj 16:56
Shizzer: Rozumiem. Dziękuję
8 maj 16:58