parametr , analityczna
szejsi: Wyznacz wartość parametru m , dla którego punkty A = (m−8,4), B = (−12,12 −m) oraz
| | m | |
C =( m+8, |
| ) są współliniowe, nieleżące na prostej poziomej. |
| | 2 | |
wie ktoś jak to zrobić?
chciałabym też to zrozumieć na poziomie liceum
8 maj 14:17
Jerzy:
Rzędne tych punktów muszą być jednakowe.
8 maj 14:21
Jerzy:
12 − m = 4 ⇔ m = 8
8 maj 14:23
Jerzy:
No i oczywiście m/2 = 4 ⇔ m = 8
8 maj 14:24
szejsi: zgodzam się ale są nieleżące na prostej poziomej czyli
m≠8
8 maj 14:25
szejsi: kiedy m bedzie 8 będą leżeć na prostej poziomej tak?
8 maj 14:27
Jerzy:
Tak.
8 maj 14:29
Jerzy:
I ta prosta będzie miała równanie: y = 8
8 maj 14:29
Jerzy:
Aaaaa , źle przeczytałem treść
8 maj 14:31
szejsi: 
/
8 maj 15:05
szejsi: Any ideas?
9 maj 10:34
Jerzy:
Spróbuj tak:
y = ax + b
teraz podstawiaj współrzędne punktów i masz układ trzech równań o niwiadomych a,b,m
9 maj 10:40
WhiskeyTaster: Już ustaliliśmy, że m ≠ 8.
Możemy mieć jeszcze jedną trywialną sytuację, gdy wszystkie trzy punkty leżą na prostej
pionowej x = c. Wówczas wszystkie trzy punkty mają tę samą pierwszą współrzędną.
Ostatni przypadek jest taki, że punkty te muszą leżeć na jednej prostej postaci y = ax + b,
gdzie a ≠ 0, bo gdy a = 0 już rozpatrzyliśmy (proste poziome)
Spróbuj układem równań.
9 maj 10:42
Jerzy:
Pionowa odpada,bo m − 8 ≠ m + 8
9 maj 10:54
WhiskeyTaster: Tak, faktycznie, ale rzucam tylko pomysł, jaki wypadałoby sprawdzić
9 maj 11:01
dzejbi: meh nie wychodzi mi to totalnie

/
9 maj 17:52
dzejbi: sam się zainteresowałem jak to zrobić
9 maj 17:53
ICSP: | | m | |
A(m−8 , 4) , B(−12 , 12 −m) , C(m + 8 |
| ) i m ≠ 8 |
| | 2 | |
AB = [−4 − m , 8 − m]
| | m | |
W = | AB | AC | = (−4−m)( |
| − 4) − 16(8 − m) ⇒ m = 28 |
| | 2 | |
9 maj 18:30
WhiskeyTaster: Mamy jakąś prostą y = ax + b, gdzie a ≠ 0 i tworzymy układ trzech równań:
4 = a(m − 8) + b
12 − m = −12a + b
I co teraz trzeba zrobić? Kombinować. Z drugiego równania łatwo wyznaczyć a, zaś z pierwszego
można wyznaczyć b.
9 maj 21:03