Z liczb zespolonych.
Kamil: Rozwiązać:
√1−i√3
26 lut 21:26
tim: Nawet równania nie ma.
26 lut 21:28
Kamil: √1−i√3=
26 lut 21:30
26 lut 21:37
Kamil: Rozwiązać pierwiastek liczby zespolonej
26 lut 21:38
Basia: takie pojęcie nie istnieje; nie da się rozwiązać pierwiastka; można go wyliczyć
26 lut 21:49
Kamil: tak masz racje
26 lut 21:52
Basia: przedstaw liczbę podpierwiastkową w postaci biegunowej
z = |z|(cosφ+isinφ)
gdzie |z| =
√a2+b2
u Ciebie a=1 b=−
√3
i skorzystaj z wzoru
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
n√z = n√|z|(cos |
| + isin |
| ) |
| | n | | n | |
26 lut 21:55
AS:
√1 − i√3 = a − bi do kwadratu
1 − i
√3 = a
2 − 2abi −b
2 porównuję współczynniki
a
2 − b
2 = 1
2ab =
√3 oba równania stronami kwadratuję
a
4 − 2a
2b
2 + b
4 = 1
4a
2b
2 = 3 stronami dodaję
a
4 + 2a
2b
2 + b
4 = 4
(a
2 + b
2)
2 = 4
czyli
a
2 + b
2 = 2
a
2 − b
2 = 1 stronami dodaję
2a
2 = 3 ⇒ a = ±
√3/2 b = ±
√1/2
Ostatecznie
√1 − i√3 = ±(
√3/2 − i
√1/2)
| | 1 | |
√1 − i√3 = ± |
| *(√3 − i) |
| | √2 | |
27 lut 11:22