zespolone
ben: oblicz:
sqrt(sqrt(2) + i*sqrt(2))
8 maj 13:30
PW: Napisz poprawnie. Tutaj nie żadne "sqrt" − z boku okienka edycyjnego masz podane na
przykładzie, w jaki sposób tworzy się pierwiastek widoczny w tym edytorze.
8 maj 13:50
ben: √√2+i*√2
8 maj 13:54
ben: czytelniej? xD
8 maj 13:54
PW: A teraz Cię dobiję − w ciele liczb zespolonych nie ma działania "pierwiastek".
Rozwiązaniami równania
z2 = w
są zazwyczaj dwie liczby, np.
z2 = −1
ma dwa rozwiązania: z1 = i oraz z2 = −1. Rozwiązanie takiego równania jest więc zbiorem, a
nie liczbą.
Twoje zadanie powinno być sformułowane następująco:
Znajdź rozwiązania równania
z2 = √2 + i √2.
Rozwiązanie polega na przedstawieniu prawej strony w postaci trygonometrycznej i... wszystko
jasne.
8 maj 14:22