SZYBKO POTRZEBUJĘ ODPOWIEDZI
Dagmara: rozwiąż równanie kwadratowe
1. x2 −x=x(2+3x)+1
2. (2x−1)2= 9
3. 4x2 − 12x+9=0
4. 2x2=16
5. 2x2 −13x+12=0
6. x− 2x =4
7. x+1x−2 = 2x3x−10
8. 4x2−8x=0
8 maj 12:15
WhiskeyTaster: Nie wiem, co mają ludzie w głowach pisząc, że szybko potrzebują odpowiedzi. Jeśli to zadanie
domowe − był na to czas. Jeśli praca pisemna − wypada ją rozwiązywać samodzielnie.
8 maj 12:24
wredulus_pospolitus:
Jak to co ... chcą bym na nich warknął.
Oni po prostu myślą, że jak napiszą "SZYBKO" albo "PILNIE ! ! !" to będziemy lecieć z wywalonym
jęzorem by dać im gotowca.
A nie zdają sobie sprawy z tego, że dla większości tutaj na forum działa to wręcz na odwrót −−−
tym bardziej nie chcemy dać gotowca.
a Dagmara −−− bądź chłop który nagle imię zmienił −−− zamiast siąść do nauki to się opier****
8 maj 12:27
ABC:
i dlatego ja swoim uczniom ustawiam limit 24 godziny na testach online, żeby nie biegali po
gotowce z wywieszonym jęzorem
8 maj 12:32
Dagmara: spokojnie chodzi o sprawdzenie moich odpowiedzi które mogę podać
8 maj 12:36
wredulus_pospolitus:
To pokaż swoje rozwiązania

Tak trudno je podać przy wykładach które napisałaś?
I gdzie w tekście: "SZYBKO POTRZEBUJĘ ODPOWIEDZI" nie ukryta informacja: "Zrobiłam te
przykłady, ale nie wiem czy dobrze, czy ktoś mógłby sprawdzić?"
8 maj 12:40
PW: Jeżeli masz uzyskane samodzielnie odpowiedzi, to podstaw je do równań − otrzymasz zdania
prawdziwe, to rozwiązałeś poprawnie.
8 maj 12:41
PW: A tak nawiasem mówiąc − równania 6. i 7. nie są kwadratowe.
8 maj 12:48
wredulus_pospolitus:
PW ... nie są ale przekształcasz do kwadratowych
8 maj 12:48
PW: Nie. Dziedzina nie jest całym zbiorem liczb rzeczywistych (po przekształceniu dziedzina
nie zmienia się).
8 maj 12:51
wredulus_pospolitus:
oczywiście, że nie zmienia się dziedzina ... co nie zmienia faktu, że otrzymujesz postać
równania kwadratowego
8 maj 12:52
Dagmara: 1. X= −12 ; x=−1
2.x=2 ; x=−1
3.x= 32
4. X= 2√2 ; x= − 2√2
5.x= √73+134 ; x= 13−√734
6. X=√6+2 ; x=2−√6
7. X=−2 ; x=5
8. X=2 ; x=0
Przepraszam za zamieszanie... Mógłby ktos teraz sprawdzić czy dobrze rozwiązałam te zadania
8 maj 13:29
PW: Naprawdę nie umiesz podstawić otrzymanych wyników i ocenić, czy otrzymałaś zdania prawdziwe?
Odnoszę wrażenie, że marudzisz. W początkach nauki zaleca się uczniom: Dokonaj sprawdzenia.
Zrób to, bo inaczej nigdy nie będziesz pewna swoich obliczeń..
| | 1 | |
Zadanie 1. Sprawdzenie. Dla x = − |
| dostajemy |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(− |
| )2 − (− |
| ) = (− |
| )(2+ 3(− |
| )) + 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = (− |
| )• |
| + 1 |
| 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 3 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| + 1 − zdanie prawdziwe, czyli liczba − |
| jest rozwiązaniem. |
| 4 | | 3 | | 2 | |
Teraz dla x = −1:
..........
I tak dalej. Nikomu pewnie nie będzie się chciało wklepywać tutaj tych banalnych rachunków − to
Twoje zadanie.
8 maj 13:48
daras: 
@
ABC teraz rozumiem dlaczego zdenerwowane mamusie dzwonią lub piszą, że to musi być
rozwiązane do południa następnego dnia
8 maj 14:08
ABC:
to jak w tej starej historyjce :
student musi umieć rozwiązać wszystkie zadania egzaminacyjne
doktor musi wiedzieć w których książkach są rozwiązania tych zadań
profesor musi wiedzieć gdzie jest doktor
mi wystarczy gdy moi uczniowie będą tym profesorem z opowieści, życia się chociaż nauczą jeśli
matematyka za trudna dla nich
8 maj 14:35