matematykaszkolna.pl
SZYBKO POTRZEBUJĘ ODPOWIEDZI Dagmara: rozwiąż równanie kwadratowe 1. x2 −x=x(2+3x)+1 2. (2x−1)2= 9 3. 4x2 − 12x+9=0 4. 2x2=16 5. 2x2 −13x+12=0 6. x− 2x =4 7. x+1x−2 = 2x3x−10 8. 4x2−8x=0
8 maj 12:15
WhiskeyTaster: Nie wiem, co mają ludzie w głowach pisząc, że szybko potrzebują odpowiedzi. Jeśli to zadanie domowe − był na to czas. Jeśli praca pisemna − wypada ją rozwiązywać samodzielnie.
8 maj 12:24
wredulus_pospolitus: Jak to co ... chcą bym na nich warknął. Oni po prostu myślą, że jak napiszą "SZYBKO" albo "PILNIE ! ! !" to będziemy lecieć z wywalonym jęzorem by dać im gotowca. A nie zdają sobie sprawy z tego, że dla większości tutaj na forum działa to wręcz na odwrót −−− tym bardziej nie chcemy dać gotowca. a Dagmara −−− bądź chłop który nagle imię zmienił −−− zamiast siąść do nauki to się opier****
8 maj 12:27
ABC: i dlatego ja swoim uczniom ustawiam limit 24 godziny na testach online, żeby nie biegali po gotowce z wywieszonym jęzorem emotka
8 maj 12:32
Dagmara: spokojnie chodzi o sprawdzenie moich odpowiedzi które mogę podać
8 maj 12:36
wredulus_pospolitus: To pokaż swoje rozwiązania Tak trudno je podać przy wykładach które napisałaś? I gdzie w tekście: "SZYBKO POTRZEBUJĘ ODPOWIEDZI" nie ukryta informacja: "Zrobiłam te przykłady, ale nie wiem czy dobrze, czy ktoś mógłby sprawdzić?"
8 maj 12:40
PW: Jeżeli masz uzyskane samodzielnie odpowiedzi, to podstaw je do równań − otrzymasz zdania prawdziwe, to rozwiązałeś poprawnie.
8 maj 12:41
PW: A tak nawiasem mówiąc − równania 6. i 7. nie są kwadratowe.
8 maj 12:48
wredulus_pospolitus: PW ... nie są ale przekształcasz do kwadratowych emotka
8 maj 12:48
PW: Nie. Dziedzina nie jest całym zbiorem liczb rzeczywistych (po przekształceniu dziedzina nie zmienia się).
8 maj 12:51
wredulus_pospolitus: oczywiście, że nie zmienia się dziedzina ... co nie zmienia faktu, że otrzymujesz postać równania kwadratowego
8 maj 12:52
Dagmara: 1. X= −12 ; x=−1 2.x=2 ; x=−1 3.x= 32 4. X= 22 ; x= − 22 5.x= 73+134 ; x= 13−734 6. X=6+2 ; x=2−6 7. X=−2 ; x=5 8. X=2 ; x=0 Przepraszam za zamieszanie... Mógłby ktos teraz sprawdzić czy dobrze rozwiązałam te zadania
8 maj 13:29
PW: Naprawdę nie umiesz podstawić otrzymanych wyników i ocenić, czy otrzymałaś zdania prawdziwe? Odnoszę wrażenie, że marudzisz. W początkach nauki zaleca się uczniom: Dokonaj sprawdzenia. Zrób to, bo inaczej nigdy nie będziesz pewna swoich obliczeń..
 1 
Zadanie 1. Sprawdzenie. Dla x = −

dostajemy
 2 
 1 1 1 1 
(−

)2 − (−

) = (−

)(2+ 3(−

)) + 1
 2 2 2 2 
1 1 1 1 

+

= (−

)•

+ 1
4 2 2 2 
3 1 1 

= −

+ 1 − zdanie prawdziwe, czyli liczba −

jest rozwiązaniem.
4 3 2 
Teraz dla x = −1: .......... I tak dalej. Nikomu pewnie nie będzie się chciało wklepywać tutaj tych banalnych rachunków − to Twoje zadanie.
8 maj 13:48
daras: emotka @ABC teraz rozumiem dlaczego zdenerwowane mamusie dzwonią lub piszą, że to musi być rozwiązane do południa następnego dnia emotka
8 maj 14:08
ABC: to jak w tej starej historyjce : student musi umieć rozwiązać wszystkie zadania egzaminacyjne doktor musi wiedzieć w których książkach są rozwiązania tych zadań profesor musi wiedzieć gdzie jest doktor mi wystarczy gdy moi uczniowie będą tym profesorem z opowieści, życia się chociaż nauczą jeśli matematyka za trudna dla nich emotka
8 maj 14:35