| 1 | 3 | |||
Usun niewymiernośc z mianowników i dodaj ułamki | − | . Wynik | ||
| 3√6 − 3√4 | 3√4 |
| 1 | 3 | 3√6 − 3(3√6 − 3√4) | |||
− | = | = | |||
| 3√6 − 3√4 | 3√4 | (3√6 − 3√4)* 3√6 |
| 3√6 − 33√6 + 33√4 | −23√6 + 33√4 | |||
= | = | = | ||
| 6 − 3√24 | 6 − 3√24 |
| −23√6 + 33√4 | ||
= | ||
| 6 − 23√3 |
tak jak podpowiada fikuś
a3−b3= ( a−b) ( a2ab +b2)
(3√6−3√4( p3{62+3√6*4+3√42) = 6−4= 2
a licznik i mianownik drugiego ułamka pomnóż przez 3√42
otrzymasz w mianowniku 3√4*3√16= 3√64= 4
teraz matthew do pracy ..... pozdrawiam
wrrrrrrrr
a3 −b3 = ( a−b) ( a2 +ab+b2)
i ( 3√6−3√4)( 3√62+3√6*4 +3√42)= 6−4=2
Dziekuje wam za odpowiedzi
rownież pozdrawiam