kąt
Martina: W trójkącie ABC o bokach a,b,c zachodzi b + c = 6 oraz pole P=a2 − (b −c)2. Oblicz cosinus
kąta CAB.
8 maj 00:45
wredulus_pospolitus:
przyjmując, że 'a' leży na przeciw wierzchołka A
Oznaczmy: ∡CAB = α
| | 1 | | 1 | |
PABC = |
| b*c*sinα = a2 − (b−c)2 −> a2 = b2 + c2 − bc(2 − |
| sinα) |
| | 2 | | 2 | |
z tw. cosinusów:
a
2 = b
2 + c
2 − 2bc*cosα
stąd mamy:
4 −
√1 − cos2α = 4cosα
4(1 − cosα) =
√1 − cos2α
t = cosα ; t ∊ (0 ; 1)
4(1−t) =
√1 − t2 //
2
16 − 32t + 16t
2 = 1 − t
2
17t
2 − 32t + 15 = 0
Δ = 1024 − 1020 = 4
| | 32+2 | |
t2 = |
| = 1 <−−− odpada |
| | 34 | |
nie wiem po co informacja ile wynosi suma dwóch boków.
8 maj 02:12
Martina: Dzieki bo jeszcze było pytanie
Wyznacz możliwie najwiekszą wartość pola P. Jak to wykonać?
8 maj 08:15