Znajdź U_{n∊N} A_n oraz ⋂_{n∊N} A_{n} , jeśli A_{n} = { x ∊ R : U{1}{n+1} ≤ x ≤
Całeczka: | | 1 | | 1 | |
Znajdź Un∊N An oraz ⋂n∊N An , jeśli An = { x ∊ R : |
| ≤ x ≤ |
| } |
| | n+1 | | n | |
8 maj 00:23
wredulus_pospolitus:
Un An = (0 ; 1>
⋂n An = ∅ (notka: zauważ, że już A1 n A3 = ∅)
8 maj 00:40
Całeczka: Okej, do tego doszedłem tak "intuicyjnie", ale jak to udowodnić?
8 maj 00:52
WhiskeyTaster: | | 1 | |
Zacznijmy od tego, że n rośnie. Skoro n rośnie, to |
| maleje. Stąd dla sumy największym |
| | n | |
składnikiem, to jest maximum z elementów wszystkich tych zbiorów wynosi 1 i właśnie ta liczba
| | 1 | |
będzie prawym końcem naszego przedziału. Z kolei wiemy, że |
| > 0, a także, że granica |
| | n+1 | |
tego wyrażenia wynosi 0. Stąd widać, że 0 będzie liczbą ograniczającą nasz zbiór z lewej
strony − oczywiście zera nie wliczamy, bo jak widać nigdy go nie osiągniemy.
Z przekrojem jest mniej zabawy. Wredulus już napisał, że A
1 ∩ A
3 = ∅. Wobec tego A
1 ∩ A
2 ∩
A
3 ∩... ∩ A
n = ∅ ∩ A
2 ∩ A
4 ∩ ... ∩ A
n = ∅
8 maj 01:46
WhiskeyTaster: A jeszcze inaczej:
| | 1 | |
A1 = {x ∊ R: |
| ≤ x ≤ 1} |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
A2 = {x ∊ R: |
| ≤ x ≤ |
| } |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
A3 = {x ∊ R: |
| ≤ x ≤ |
| } i tak dalej, a więc |
| | 4 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A1 ∪ A2 = {x ∊ R: |
| ≤ x ≤ 1 ∨ |
| ≤ x ≤ |
| } = {x ∊ R: |
| ≤ x ≤ 1} |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Widać, że jak tak będziemy sumować w nieskończoność, to dostaniemy (0, 1>
8 maj 01:49