Oblicz pole rombu
AniaBZ: Oblicz pole rombu, krawędź i wysokość. Przekątne mają długość 4 i 6 cm
7 maj 22:03
wredulus_pospolitus:
no to do dzieła
7 maj 22:04
wredulus_pospolitus: rysunek
zaznacz przekątne
zauważ trójkąty prostokątne
tw. Pitagorasa, wzory na pole rombu ... liczysz
7 maj 22:05
AniaBZ: pole rombu to obliczyłam, ale dalej nie wiem jak to robić
7 maj 22:07
wredulus_pospolitus:
a rysunek zrobiłaś
7 maj 22:08
AniaBZ:

P= 4x6/2=24/2=12 cm2
7 maj 22:16
AniaBZ: taki rysunek mam do zadania
7 maj 22:17
wredulus_pospolitus:
zaznacz kąt prosty
w takim razie ile wynosi krawędź tego rombu
7 maj 22:27
AniaBZ: tylko, że twierdzenia Pitagorasa jeszcze nie mieliśmy, to dopiero 5 klasa szkoły podstawowej
7 maj 22:37
Mila:

e=6cm , f=4cm
1)
P
rombu=12cm
2
Dalej możesz zmierzyć a i h, Pani zagalopowała się.
7 maj 22:59
Mila:
Ponadto romb ma boki a nie krawędzie.
7 maj 22:59
ABC:
można to zrobić, ale trzeba w sposób ukryty przejść przez któryś z dowodów na twierdzenie
Pitagorasa
7 maj 23:02
7 maj 23:13
AniaBZ: Dzięki, próbowałam z twierdzeniem Pitagorasa ( chyba będę z materiałem do przodu

) to
wyszło mi taK;
długość przeciwprostokatnej = 2cm2+3 cm2=13 cm2, pierwiastek z 13=3,60 cm
to wysokość h=P/a=12cm2:3,60cm=3,33 cm
czy tak to może być?
8 maj 08:53
ABC:
może być tylko zaokrąglasz
√13 do 3,61 (cyfra odrzucona 5) i wysokość wtedy 3,32 ale to
detale
8 maj 09:08
AniaBZ: Dzieki, zobaczymy co pani od matematyki na to
8 maj 09:22
ABC:
sam jestem ciekawy
8 maj 09:33
AniaBZ: dzis będę wysyłać całą pracę ( 15 zadań) to potem Wam napiszę jaki był efekt
8 maj 09:46
AniaBZ: no to Pani postawiła mi 5 i żadnego komentarza
11 maj 13:17
AniaBZ: dzięki wszystkim za pomoc
11 maj 13:17
AniaBZ: wg pani od matematyki to zadanie da się zrobić nie stosując Twierdzenia Pitagorasa; ale jak to
nie powiedziała, tylko stwierdziła, że to zadanie na 6 i trzeba pomyśleć
14 maj 09:55