Ile jest palindromicznych liczb (2n+1)-cyfrowych parzystych takich, że zawierają
Hades: Ile jest palindromicznych liczb (2n+1)−cyfrowych parzystych takich, że zawierają przynajmniej
jedną jedynkę lub nie zawierają dwójek? Liczby palindromiczne to takie, które są czytane od
przodu tak samo, jak od tyłu, np. 123454321.
Według mnie to tak jest:
A1 − liczby, które zawierają przynajmniej jedną jedynkę.
A2 − liczby, ktore nie zawieraja dwojek.
|A1| = 4*10n−1 ( przypadki gdy 1 stoi w środku liczby ) + 4*(n−1)*10n−2*9 ( przypadki gdy
1 nie stoi w środku)
|A2| = 4*9n
|A1∩A2| = 3*9n−1 + 3*(n−1)*9n−2*8
|A1 ∪ A2| = |A1| + |A2| − |A1∩A2|
Czy moje rozumowanie jest poprawne?
7 maj 21:32
wredulus_pospolitus:
co oznacza (n−1) w drugiej części A1
7 maj 22:01
wredulus_pospolitus:
A2 błędnie wyliczone
7 maj 22:01
Hades: |A2| miało być 3*9n, mój błąd. A co do pierwszego pytania to mam n−1 sposobów by wybrać pozycję
na której będzie stała 1
7 maj 22:21
wredulus_pospolitus:
Hades −−− to w takim razie liczysz wielokrotnie taką liczbę:
813141696141318
jako:
813141696141318
813141696141318
813141696141318
gdzie na czerwono pokazałem 'wybranie miejsca dla '1' która "MUSI być".
7 maj 22:24
wredulus_pospolitus:
Hades −−− dobra rada ... widzisz słowo 'przynajmniej' to pierwsza myśl −−− robię zdarzenie
przeciwne
7 maj 22:26
x: Mam problem z wyliczeniem iloczynu | A1 ∩ A2 | − czy tutaj też się da użyć zaprzeczenia A1?
2 sty 16:19
kerajs: Od liczb parzystych nie zawierających cyfry 2 odejmujesz te, które także nie zawierają cyfry 1
|A1∩A2|=3*9n−3*8n
2 sty 16:33
x: Dziękuję
2 sty 17:40